shareit

Германска неонацистка беше осъдена за отричане на Холокоста

| от chronicle.bg |

Влиятелна германска неонацистка отново беше осъдена за отричане на Холокоста и трябва да прекара 8 месеца в затвора, предаде БТА.

Съдът в град Детмолд съобщи, че 87-годишната Урсула Хавербек ще обжалва решението.

През февруари Хавербек написала писмо до кмета на Детмолд, когато бившият пазач от концлагера Аушвиц Райнхолд Ханинг трябвало да се яви пред съда в града. В писмото си тя заявила, че известният нацистки лагер на смъртта е бил само трудов лагер и нарече оцелелите от него „предполагаеми свидетели“.

През 2015 г. Хавербек беше осъдена за отричане на Холокоста. Тя направила изявлението си в интервю, дадено по време на процеса на друг нацистки пазач в град Люнеберг. По този повод тя беше осъдена на 10 месеца затвор, но все още е на свобода, докато тече обжалването.

Хавербек е известна дясна екстремистка и поддръжниците й често се появяват на процесите й. Тя е била глобявана два пъти и има условна присъда за противодържавна дейност, отбелязва ДПА.

В Германия всички, които публично подкрепят, отричат или омаловажават масовите убийства на евреи по времето на Третия райх могат да получат присъда до 5 години затвор.

94-годишният Ханинг беше осъден на пет години затвор за съучастие в убийствата на над 170 000 души, предимно евреи, припомня ДПА.

 
 
Коментарите са изключени