shareit

Германия обяви за 5 случая на заразени от вирус зика

| от chronicle.bg |

Германия обяви, че на нейна територия са регистрирани 5 случая на заразени с вируса зика от октомври 2015 г. до януари 2016 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на германското здравно министерство.

Вирусът се разпространява вече експлозивно, предупреди СЗО и прогнозира за предстоящо заразяване на 3-4 милиона души по света.

Отговорникът на СЗО по вирусните болести за американския континент Маркос Еспинал заяви пред медиите, че зика вече обхваща не само Южна, но и Северна Америка. Смята се, че няма да стигне само до Канада и Чили. Вирусът се разпространява подобно на треската денге – чрез ухапвания от определен вид комари: „В повечето от случаите пациентите нямат клинични симптоми. 75% от инфектираните от вируса нямат тежки прояви и дори не отиват на лекар. В Америка през миналата година имаше 2 милиона нови случаи на денге. Тази треска се развива интензивно от 80-те години. А вирусът зика е нов, за него няма имунитет. Можем да очакваме много голям брой заразени. Някои от тях диагностицирани, други – не. Но в американския регион вирусът в момента циркулира с голям интензитет„, коментира Еспинал.

Най-много инфектирани в последната година са регистрирани в Бразилия и Колумбия. Най-големи опасности вирусът носи за бременните жени и за плодовете в утробите им, тъй като после децата се раждат с микроцефалия – по-малък обем на мозъка и умствена непълноценност.

 
 
Коментарите са изключени