shareit

Германия е притеснена от резултатите на италианския референдум

| от chronicle.bg |

Германия е притеснена от правителствената криза в Италия, предизвикана от оставката на премиера Матео Ренци, след като неговият лагер загуби на проведения вчера конституционен референдум. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

„Ние наблюдаваме резултатите в Италия с притеснение“, каза министърът на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на посещение в Атина.

„Смятам, че Ренци постъпи правилно, направи необходимото, но гласоподавателите не го подкрепиха“, посочи още той. Въпреки това външният министър заяви, че в никакъв случай не става въпрос за държавна криза, а за такава в правителството, която трябва да бъде решена, тъй като не представлява позитивно послание за Европа в сегашното трудно време.

В неделя италианските избиратели гласуваха на референдум за конституционни реформи, които трябваше да въведат промени в Сената и да дадат повече власт на правителството за сметка на регионалната власт.

Опозиционни партии отхвърлиха предложените промени, определяйки ги като опасни за демокрацията, тъй като биха премахнали част от контрола върху изпълнителната власт.

Воденият от опозиционното движение „5 звезди“ лагер на противниците на промените беше подкрепен от 59,5% от избирателите.

 
 
Коментарите са изключени