shareit

Генуа – готическата ривиера на Италия

| от Дарио Диониси |

Генуа е градът, който ме научи на много важен урок – Винаги си носи чадър! Посетих столицата на Лигурия в един доста буреносен ден, но това изобщо не ме спря да обикалям и да се мокря на воля. Като пристанищен град, той е изключително различен от останалите в Италия с нестандартната архитектура и градоустройство, което допринася и за по екстравагантния му облик. Аз лично бих си позволил да нарека този стил готик, но ще оставя на вас да прецените по снимките.

Първото, което направих щом пристигнах в града, бе да се втурна като малко дете към аквариума на Генуа (най-големият в Италия). Тази забележителност задоволи детското ми любопитство. Аквариумът притежава невероятно разнообразие от 70 екосистеми и над 600 вида представители на животинския свят! Залите, които помещават аквариумите, са разположени на няколко нива в различни форми.

Да посетите този аквариум е истинско приключение, което ще доведе до това да си тръгнете с широка усмивка. Основната идея на тази забележителност е да образова и покаже на хората важността на природата и опазването на биоразнообразието. Най-популярните обитатели тук са пингвините, многобройните видове акули и веселите тюлени и делфини, които имат атрактивна програма с интересни трикове. Но за мен най-вълнуващата атракция бяха морските кравички – едни сладки, пухкави и грациозни създания.

2 (1)

Полезна информация:

Работно време:

Януари, февруари, ноември и декември: от 9:30 до 20:00 часа (последно влизане в 18:00 часа);

Март, април, май, юни, септември и октомври: от 8:30 до 21:00 часа (последно влизане в 19:00);

Юли и август: от 8:30 до 22:30 часа (последно влизане 20:30);

Цени:

За възрастен: 25 евро;

Детски билет 4-12 години: 15 евро;

Групов билет (минимум 20 души): 19 евро;

Цената е оправдана чрез вниманието и грижите, които отделят за животните и поддържането на всичко в отлично състояние;

Посещението в аквариума си заслужава напълно и ще ви остави дълготрайни и скъпи спомени;

768px-Lanterna_di_Genova-IMG_2507

Следващата ми спирка не е известна забележителност, но е символът на Генуа- Фарът (Торе дела Лантерна). Той е висок 77 м., като е първенец в Средиземноморието и на второ място в Европа. Интересно е да се отбележи, че на това място за първи път по неофициални данни, е построена кула през 1128 г., а сегашната и форма датира от 1543 г. Също така светлината от фара й достига до далечина от 50 км. За мое нещастие, късметът не бе с мен, защото точно тогава дъждът беше най-силен, както ще видите на снимките. А заради лошите метеорологични условия фарът беше затворен, но успях да си направя снимка за спомен.

Полезна информация:

Може да се качите на наблюдателната площадка срещу 2 евро;

Няма фиксирано работно време, затова трябва да проверите предварително за него и да избегнете случка като моята;

След разочарованието ми от това, че не успях да посетя фара и стабилното ми намокряне се насочих към центъра, за да видя катедралата на града – катедрала Сан Лоренцо. Тя е основана през IX в. като нейната нетипична фасада е била конструирана на степени. Тази сграда е перфектният пример за готическия стил, който ви споменах в началото.

7
Катедралата Сан Лоренцо

Полезна информация:

Работно време:

От понеделник до неделя: 8:00 до 12:00 часа и от 15:00 до 19:00 часа;

Вход свободен;

Вход за съкровищницата:

Билет за възрастни: 6 евро;

Намален билет: 4,50 евро;

Малцина знаят, че Генуа е родното място на откривателя на Америка. Къщата, в която е прекарал своето детство Христофор Колумб, се намира в центъра на днешния град и също така може да се види благодарение на реконструкцията, изградена върху останалите основи в негова чест през 1992 г.

Полезна информация:

Работно време:

Вторник-неделя: от 11:00 до 17:00 (през април, септември и октомври);

Вторник-неделя: от 11:00 до 18:00 ( от май до август);

Цени:

За възрастни: 5,00 евро;

Намален билет: 3,00 евро;

Деца до 18 годишна възраст: безплатно;

Последната забележителност за мен, в този дъждовен и ветровит ден, бе привлекателният площад „Де Ферари“. Той е известен заради големия фонтан и дизайн. Построен е през XIX в. и е ключова точка за града, като близо до него се намира и голяма част от скъпоценното архитектурно наследство на града, част от което е операта „Театро Карло Феличе“, Дворецът на Дожите и др. Тук се намира и седалището на регион Лигурия, сградата на Стоковата борса, построена през 1912г, както и дворецът на Рафаеле Луиджи де Ферари, дюк на Галиера, на когото е наречен и площадът.

5 (1)

 
 
Коментарите са изключени за Генуа – готическата ривиера на Италия

Повече информация Виж всички