Генуа – готическата ривиера на Италия

| от Дарио Диониси |

 

Генуа е градът, който ме научи на много важен урок – Винаги си носи чадър! Посетих столицата на Лигурия в един доста буреносен ден, но това изобщо не ме спря да обикалям и да се мокря на воля. Като пристанищен град, той е изключително различен от останалите в Италия с нестандартната архитектура и градоустройство, което допринася и за по екстравагантния му облик. Аз лично бих си позволил да нарека този стил готик, но ще оставя на вас да прецените по снимките.

Първото, което направих щом пристигнах в града, бе да се втурна като малко дете към аквариума на Генуа (най-големият в Италия). Тази забележителност задоволи детското ми любопитство. Аквариумът притежава невероятно разнообразие от 70 екосистеми и над 600 вида представители на животинския свят! Залите, които помещават аквариумите, са разположени на няколко нива в различни форми.

Да посетите този аквариум е истинско приключение, което ще доведе до това да си тръгнете с широка усмивка. Основната идея на тази забележителност е да образова и покаже на хората важността на природата и опазването на биоразнообразието. Най-популярните обитатели тук са пингвините, многобройните видове акули и веселите тюлени и делфини, които имат атрактивна програма с интересни трикове. Но за мен най-вълнуващата атракция бяха морските кравички – едни сладки, пухкави и грациозни създания.

2 (1)

Полезна информация:

Работно време:

Януари, февруари, ноември и декември: от 9:30 до 20:00 часа (последно влизане в 18:00 часа);

Март, април, май, юни, септември и октомври: от 8:30 до 21:00 часа (последно влизане в 19:00);

Юли и август: от 8:30 до 22:30 часа (последно влизане 20:30);

Цени:

За възрастен: 25 евро;

Детски билет 4-12 години: 15 евро;

Групов билет (минимум 20 души): 19 евро;

Цената е оправдана чрез вниманието и грижите, които отделят за животните и поддържането на всичко в отлично състояние;

Посещението в аквариума си заслужава напълно и ще ви остави дълготрайни и скъпи спомени;

768px-Lanterna_di_Genova-IMG_2507

Следващата ми спирка не е известна забележителност, но е символът на Генуа- Фарът (Торе дела Лантерна). Той е висок 77 м., като е първенец в Средиземноморието и на второ място в Европа. Интересно е да се отбележи, че на това място за първи път по неофициални данни, е построена кула през 1128 г., а сегашната и форма датира от 1543 г. Също така светлината от фара й достига до далечина от 50 км. За мое нещастие, късметът не бе с мен, защото точно тогава дъждът беше най-силен, както ще видите на снимките. А заради лошите метеорологични условия фарът беше затворен, но успях да си направя снимка за спомен.

Полезна информация:

Може да се качите на наблюдателната площадка срещу 2 евро;

Няма фиксирано работно време, затова трябва да проверите предварително за него и да избегнете случка като моята;

След разочарованието ми от това, че не успях да посетя фара и стабилното ми намокряне се насочих към центъра, за да видя катедралата на града – катедрала Сан Лоренцо. Тя е основана през IX в. като нейната нетипична фасада е била конструирана на степени. Тази сграда е перфектният пример за готическия стил, който ви споменах  в началото.

7
Катедралата Сан Лоренцо

Полезна информация:

Работно време:

От понеделник до неделя: 8:00 до 12:00 часа и от 15:00 до 19:00 часа;

Вход свободен;

Вход за съкровищницата:

Билет за възрастни: 6 евро;

Намален билет: 4,50 евро;

Малцина знаят, че Генуа е родното място на откривателя на Америка. Къщата, в която е прекарал своето детство Христофор Колумб, се намира в центъра на днешния град и също така може да се види благодарение на реконструкцията, изградена върху останалите основи в негова чест през 1992 г.

 Полезна информация:

Работно време:

Вторник-неделя: от 11:00 до 17:00 (през април, септември и октомври);

Вторник-неделя: от 11:00 до 18:00 ( от май до август);

Цени:

За възрастни: 5,00 евро;

Намален билет: 3,00 евро;

Деца до 18 годишна възраст: безплатно;

 Последната забележителност за мен, в този дъждовен и ветровит ден, бе привлекателният площад „Де Ферари“. Той е известен заради големия фонтан и дизайн. Построен е през XIX в. и е ключова точка за града, като близо до него  се намира и голяма част от скъпоценното архитектурно наследство на града, част от което е операта „Театро Карло Феличе“, Дворецът на Дожите и др. Тук се намира и седалището на регион Лигурия, сградата на Стоковата борса, построена през 1912г, както и дворецът на Рафаеле Луиджи де Ферари, дюк на Галиера, на когото е наречен и площадът.

5 (1)

 
 

Зара Ларсон поведе музикалния шведски бунт срещу сексуалното насилие

| от chronicle.bg по БТА |

„Когато си насилена от известен музикант, губиш много приятели“ – 1993 шведски музикантки разобличиха сексуалното насилие и сексуалните посегателства в музикалните среди.

Подписалите писмото, сред които певиците Зара Ларсон и Робин, негодуват срещу „културата на мълчанието“ в музикалната индустрия, където сексуалният тормоз и сексуалното насилие са „по-скоро правило, отколкото изключение“.

„Ръководители в музикалните среди, ваше задължение е никой да не стане жертва на сексуален тормоз и вие се провалихте“, се казва в писмото, публикувано от в. „Дагенс нюхетер“.

„Преструвам се като във филм. Намирам го за грозен, той оставя горчив вкус в устата ми. Той отне радостта ми, че най-после записах албум. Той злоупотреби с доверието ми“, отбеляза певица.

Тези изявления идват малко повече от седмица след като 456 актриси разобличиха сексуалния тормоз, сексуалното насилие и „културата на мълчанието“ в театралните и филмовите среди в Швеция.

 
 

Внучката на Грейс Кели я готина точно колкото баба си

| от chr.bg |

През 1998 година, когато дъщерята на Грейс Кели – принцеса Стефани, роди третото си дете, Камил, нещо липсва от акта й за раждане, а именно – името на бащата. Тръгват слухове, че той е бившият бодигард на Стефани Жан-Реймонд Готлиб. Това, а и самата липса на записан баща, гарантира, че Камил няма никога да застане на трона на Монако. Полубрат й и полусестра й, Луис и Паулин Дукрет, са съответно 12-ти и 13-ти на опашката.

Камил в момента е на 19 и открито е взела носи фамилията на баща си – Готлиб. Тя отбеляза и рождения му ден със снимка в Инстаграм, на която са двамата до хаштага #TelPereTelleFille – от фрнски „Какъвто бащата, такава и дъщерята“.

 

The best part of me

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

The best part of me Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

Въпреки, че има сините очи и русата коса на баба си, Камил притежава собствен стил. Тя носи татуировки по тялото си и 3 годни живее в цирка, докато майка й излиза с дресьор на слонове. Въпреки това и Камил и Грейс Кели споделят еднакво силна любов към животните.

 

Best Friends or Twins ?

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

Fluffy selfie

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 

The same person but not the same pose

Публикация, споделена от Cam (@camillerosegottlieb) на

 
 

Продукт на седмицата: аксесоари за плащане на Райфайзенбанк? Защо не?

| от chronicle.bg |

Звучи налудничаво на пръв поглед. Аксесоар за плащане. Какво? Плащаш с аксесоар вместо с пари? Не. Всъщност става въпрос за нещо далеч по-практично, което може да влезе в употреба не само на хората, които имат навика вечно да забравят картите си в другата чанта, портмоне и къде ли още не. За всички тези хора избрахме днешния продукт на седмицата.

Аксесоарите за плащане на Райфайзенбанк играят ролята на банкова карта и представляват предмети с поставенa или вграденa в тях микрокарта. С тяхна помощ можете да извършвате безконтактни плащания и да си спестите време в ровене в тестето с различни карти.

Въпросните аксесоари са гривна или ключодържател, като клиентът избира кой от двата да получи. Можете да изберете един или няколко от тях, а с достатъчно въображение има възможност за приспособяване на друга вещ.

RaiffeisenBank-80

Микрокартата има собствен ПИН код и се издава като допълнителна карта към издадена вече основна карта. Условията за ползване са почти същите като при банковите карти – безконтактни покупки до 25 лева без въвеждане на ПИН и със за покупки над 25 лева, както и безконтактно теглене от банкомат. До края на годината аксесоарите  се предлагат безплатно  към основната  кредитна карта RaiCARD Fix.

И в случай, че все още се чудите каква е ползата от аксесоарите на Райфайзенбанк, нека обобщим. Спестяват време и усилия, а както знаем, за добро или лошо, днес всяка секунда е ценна. Досадната работа с дребните за ресто и „имате ли 5 да ви върна 2“ отива при иманярите от 19ти век. Далеч по-сигурен метод на плащане, тъй като аксесоарът не напуска ръката ви или чантата и винаги ви е под ръка. А  освен всичко това, за всяка  покупка с аксесоар се трупат точки в програмата за лоялност.

В края на краищата, нека разсъждаваме по-практично – всеки има нужда от ключодържател, а една гривна в повече никога не е излишна и винаги може да допълни тоалета.

 

 
 

Калифорнийската мечта на Хайди Клум

| от chronicle.bg |

Хайди Клум е една от любимите ни жени. На 44 и майка на четири деца, германският топ модел продължава да бъде в изумителна форма.

Обичаме Клум още повече и заради факта, че не пази красотата си само за себе си, а често ни радва с нея със съблазнителни снимки в Instagram.

На последната такава моделката написа, озаглавена „California Dreaming”, Клум събира лъчи под жаркото слънце напълно гола.

Е, ако досега сте нямали причина да й завиждате, какво ще кажете за разликата във времето навън и калифорнийското слънце?

Хайди не само е във форма, но е и в серия. Преди няколко дни пусна видео от банята, на което прави сърце по запотената врата на душ кабината.

Склонността на Клум към голотата обаче си има много ясно обяснение.

„Израснах по нудистки плажове с родителите си и самата аз съм нудист. Нямам проблем с голотата. Свободна съм. Обичам да ходя на отдалечени плажове, на които няма много хора, и обичам да се разкарвам по монокини“, разказа преди известно време моделката пред известно списание.

Вижте повече в галерията.

I ❤️my new @heidiklumintimates #heidiklumintimates #heidiklumswim

Публикация, споделена от Heidi Klum (@heidiklum) на