shareit

Генерална промяна: ГЕРБ с първа изборна загуба, Радев е новият президент на България

| от chronicle.bg |

Генерал Румен Радев е новоизбраният президент на България, след като на балотажа на президентските избори спечели 58.1 % от гласовете. Негов вицепрезидент е Илияна Йотова, а нейното място в като евродепутат най-вероятно ще заеме Петър Курумбашев. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби, след като за нея са дали гласа си 35.3 % от избирателите. Квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 6.6% от гласувалите. Това сочат данните от екзитпола на „Алфа рисърч“. Денят на вота приключи при 50,4% избирателна активност.

До урните са отишли 3 215 000 души.

Това е победа за целия български народ, защото днес демокрацията победи апатията, каза Румен Радев при влизането му в НДК, заедно с Илияна Йотова и Корнелия Нинова.

По данни на „Алфа Рисърч“ почти всички гласували на първи тур за Румен Радев са потвърдили вота си и на втори тур. 98% от гласувалите за Цецка Цачева също са й дали доверието си и на втори тур.

Съществена подкрепа Радев е получил от избирателите на ДПС. 92% от гласувалите за Пламен Орешарски на 1 тур са подкрепили генерал Радев на втори тур, а едва 6% от тях са гласували за Цачева. Той печели и гласове от избирателите на Обединените патриоти – 60% от гласувалите за Красимир Каракачанов са подкрепили Радев, а едва 27 процента – Цецка Цачева. За него са гласували и 54 процента от избирателите на Веселин Марешки, 36% от тях са гласували за Цецка Цачева. От избирателите на Трайчо Трайков 35% са подкрепили Радев, а 54% – Цецка Цачева. Социологът Боряна Димитрова посочва, че това трябва да е втора червена лампичка след вота на Патриотите за стабилността на управлението и трудните коалиционни отношения във властта. 74% от гласувалите на първи тур за Ивайло Калфин са подкрепили Румен Радев.

От хората, които са избрали да не подкрепят никого на първи тур, 20% са подкрепили Цачева на втори, а 33% – Румен Радев.

По-висок процент от хората на възраст над 61 години са подкрепили Румен Радев на втори тур на изборите. По-младите са предпочели Цецка Цачева. Що се отнася до образование – разликата в гласовете е малка с превес по отношение на вишистите сред избирателите на Цецка Цачева.

Данните за етническия вот показват, че сред избирателите и на двамата почти напълно липсва вотът на етническите турци и ромите.

Резултатът е първа изборна загуба на ГЕРБ от създаването й насам. Загубата надмина над 2 пъти прогнозите на социолозите, което означава голям протестен вот срещу ГЕРБ.

На първия тур кандидатът, подкрепен от БСП, спечели 25,45%, кандидатът на ГЕРБ остана втори с 21,97%.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако на втория тур на изборите кандидатът на неговата партия Цецка Цачева загуби, той ще подаде оставка.

БСП ще даде пресконференция в НДК, докато ГЕРБ най-вероятно ще коментират изборния резултат в щаба си.

Очаквайте подробности!

 
 
Коментарите са изключени