shareit

Ген. Константин Попов ще е новият началник на отбраната

| от chronicle.bg |

Военният министър Николай Ненчев е номинирал за нов началник на отбраната бившия шеф на Военновъздушните сили ген. Константин Попов. Кандидатурата е била одобрена на заседание на Съвета по отбрана, което по изключение се е провело във вторник сутринта.

Предстои Ненчев да вкара кандидатурата на Попов в Министерския съвет, след което правителството ще я предложи за санкция на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Очаква се това да стане на утрешното заседание. Все още не е известна позицията на държавния глава, чийто фаворит за поста е контраадмирал Емил Ефтимов, който е шеф на дирекция в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел.

Генерал Константин Попов в момента е заместник-началник от отбраната. Той ще замени на този пост вицеадмирал Румен Николов, който трябва да бъде пенсиониран след 9 февруари, когато навършва пределна възраст. Ненчев отказа да даде още една звезда на Николов още на 6 май, с което стана ясно, че ще бъде сменен. Румен Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 г.

 
 
Коментарите са изключени