shareit

„Газпром“ на съд за 759 млн. евро заради „Южен поток“

| от chronicle.bg |

Спирането на проекта „Южен поток“ се превърна в първия голям иск срещу „Газпром“. Италианският подизпълнител Saipem, който беше избран за строителството на морската част от газопровода, заведе дело срещу руския газов гигант на стойност 759 млн. евро.

Saipem е направил иск за арбитражно споразумение пред Международната търговска палата в Париж още през ноември 2015 г., съобщава руската агенция РБК.

Делото е срещу дъщерната фирма на „Газпром“ South Stream Transport, която отговаря за строителството на морската част на „Южен поток“. Тръбата трябваше да бъде положена по дъното на Черно море, за да заобиколи Украйна, но проектът така и не беше реализиран, след като на 1 декември 2014 г. Владимир Путин обяви спирането на всички работи по газопровода.

„Газпром“ прекрати договора си със Saipem през юли 2015 г. поради „неспособност да се постигне консенсус по много въпроси“.

Saipem се контролира от италианската държавна петролна компания Eni SpA. Тя е главен изпълнител на „Южен поток“ и е подписала две сделки на обща стойност 2,4 милиарда евро.

 
 
Коментарите са изключени