shareit

Гърция отново е пред фалит

| от chronicle.bg |

Следващата среща на министрите на финансите от еврозоната, на която ще се обсъжда гръцката дългова криза, ще се проведе на 9 май в Брюксел, съобщи БНР.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по-рано, че министрите би трябвало да определят дата до дни, за да избегнат подновяване на несигурността за способността на страната да се финансира. Планираше се това да стане вчера, но беше преценено, че няма достатъчно напредък в преговорите между Гърция и кредиторите й за нужните реформи, преди да бъдат отпуснати нови заеми.

Гърция отново е на прага на фалита. Преговорите с кредиторите продължават без успех, а Атина се нуждае спешно от средства, за да погаси заемите си. Страстната седмица е изключително изпитание за правителството на Алексис Ципрас. Мерките, които кредиторите налагат, трудно и дори е невъзможно да бъдат приети в парламента поради слабото мнозинство на управляващата коалиция. Надежда за поредното спасяване на Гърция е нова среща на министрите на финансите от еврозоната на 9-и май. Премиерът Ципрас разчита на политическо решение, за да не се повтори отново кризата от миналата година.

Депутати от опозицията поискаха днес спешно изслушване на финансовия министър в парламента. Причината е, че се прехвърлят средства от ведомства в централната банка, което доказва, че в Гърция няма ликвидност.

Депутати от управляващата СИРИЗА заявиха, че няма да подкрепят повече мерки, което би довело до оставка на правителството.

Социологически проучвания показват, че гърците свалят доверието си от СИРИЗА, като водеща партия вече е консервативната „Нова Демокрация“.

 
 
Коментарите са изключени