shareit

Гълъби следят качеството на въздуха в Лондон

| от chronicle.bg, по The Guardian |

Гълъби, екипирани с раница, която съдържа сензор за замърсяване и GPS, полетяха в понеделник около английската столица. Това е най-новият начин за справяне с мръсния въздух в метрополиса.

Патрулът от гълъби е част от проект на маркетинговата агенция DigitasLBI. Специалните раници са създадени от start-up компанията Plume Labs и следят нивото на азотен диоксид и озон. В разработващия екип взема участие и ветеринар, който следи състоянието на птиците.

Идеята е на Пиер Дюкюсноу, маркетингов директор на DigitasLBI, който печели и награда за нея на фестивала за дизайн в Лондон. Целта на кампанията е да обърне внимание на този нарастващ проблем. „Това е скандал. Здравен и екологичен скандал за хората и гълъбите. Ние правим невидимото видимо“, споделя Дюкюсноу пред Guardian. Разказва, че се вдъхновил от използването на гълъби като средство за информиране по време на двете световни войни.

Екипът от птици сe състои от Коко, „отцепника“ от Южен Лондон, Джулиус от Източен Лондон и Норберт от Северен Лондон.

Птиците ще правят мониторинг на въздуха до сряда включително, а техните открития могат да се проследят в профила им в Twitter – @PigeonAir.

 
 
Коментарите са изключени