shareit

Френският министър на икономиката: Законодателството трябва да се адаптира към Uber

| от chronicle.bg with Reuters |

Законодателството трябва да се адаптира към идването на онлайн услуги като Uber, каза френският министър на икономиката Еманюел Макрон.

В последните месеци за Uber във Франция бяха трудни. През октомври миналата година бе гласуван закон, налагащ значителни ограничения в използването на приложението.

Uber, която среща подобни проблеми и в други страни, обжалва закона.

В началото на месеца компанията временно прекрати дейността на своята услуга UberPOP след бурни протести на таксиметровите шофьори, при които се стигна до сблъсъци и нападения над коли на Uber.

Говорейки на събитие, посветено на startup компаниите, организирано от британския финансов министър Джордж Озбърн, Макрон каза, че в края на август ще инициира срещу между всички засегнати страни, за да „преосмислим икономическия модел в бранша“.

„Ще намерим нов начин за регулация, който да има предвид динамиката в сектора“, добави той.

Uber е приложение, което позволява на притежателите на смартфони да поръчат „частен шофьор“ на цени, които често са под тези на традиционните таксита.

Таксиметровите компании смятат услугата за „нечестна и нелегална конкуренция, която не плаща данъци и лицензни такси“.

Макрон казва, че е необходимо да се намери начин такситата и car-sharing услугите да съществуват заедно и че не вижда защо приложения като Uber са наричани убийци на бранша.

„Създава се нова услуга, която създава ново търсене, това е развитие на бранша, не унищожаване“, заключва френският икономически министър.

 
 
Коментарите са изключени