shareit

Френската десница решава кой ще номинира за президент

| от chronicle.bg |

Френската десница се изправя пред ключов балотаж: днес ще стане ясно дали Франсоа Фийон или Ален Жюпе ще получат официалната номинация за президент на Републиканската партия.

След убедителната преднина на първия тур преди седмица (44.1%) бившият премиер Франсоа Фийон се оказа изненадващият фаворит на десните избиратели. Бившият президент Никола Саркози, който така и не успя да стигне до балотажа, се обяви в негова подкрепа.

Кметът на Бордо Ален Жюпе получи едва 28.5%, макар че беше считан за сигурен победител от социолозите.

Гласуването на първичните избори започна в 7 ч. сутринта във Франция и ще приключи в 18 ч. (френско време).

Както Фийон, така и Жюпе поставят акцент върху нуждата от икономическа реформа, но се различават сериозно по обхвата и строгостта на мерките.

Фийон настоява за радикална промяна, включително – съкращаването на 500 000 работни места на издръжка на държавния бюджет. За сметка на това Жюпе предлага доста по-плавни съкращения на разходите.

Жюпе посвети последната седмица от кампанията си в критики срещу позициите на Фийон по темите за абортите и еднополовите бракове – в опит да мобилизира центристките и дори левите гласоподаватели в своя подкрепа.

Той разкритикува Фийон и заради симпатиите му към руския президент Владимир Путин и призива за създаване на обща коалиция с Русия за борба с „Ислямска държава“ в Сирия.

„Това ще бъдат първите президентски избори, в които руският президент ще си избере кандидат“, предупреди Жюпе.

 
 
Коментарите са изключени