shareit

Франция удължава извънредното положение с шест месеца

| от chronicle.bg |

Националното събрание – долната камара на френския парламент – одобри удължаването на извънредното положение в страната с 6 месеца, предадоха АФП и БТА.

Първоначално се очакваше депутатите да гласуват само за удължаване с 3 месеца. По-късно днес законопроектът за удължаването с 6 месеца ще бъде разискван и в Сената.

Извънредното положение във Франция беше въведено след нападенията в Париж от ноември 2015 г. То се удължава за четвърти път.

Преди гласуването френският премиер Манюел Валс каза, че Франция трябва да очаква още атентати:

„Въпреки че тези думи са трудни за изричане, мой дълг е да го направя. Ще има още атентати и още убити невинни. Ние не трябва да се свикваме с това. Ние никога не трябва да свикваме с това. Ние трябва да се научим да живеем с тази заплаха. Да живеем с нея и да се борим с нея.“

В речта си пред депутатите Валс каза, че предполагаемият джихадист Реда Крике, арестуван близо до Париж през март, със сигурност е имал намерение да извърши нападение по време на европейския шампионат по футбол.

От 2012 г. бяха осуетени 16 атентата. През март 2016 г. в Аржантьой беше задържано лице, притежаващо истински арсенал и много мощни експлозиви и което вероятно е взело на прицел Евро 2016 г., каза премиерът.

Така за първи път официално се сочи коя е била вероятната мишена за разбитата мрежа на 34-годишния Крике. Досега властите казваха само, че Крике е подготвял мащабен атентат.

Борбата с тероризма ще бъде дълга. Тези, които обещават, че тя ще може да се разреши с вълшебна пръчица, лъжат, каза Валс.

Той съобщи, че над 2000 французи в една или друга степен са свързани с ислямистки организации, включително в Сирия и Ирак. От тях 203 души вече се намират във Франция, а 179 имат намерение да се върнат скоро.

Това е сериозна заплаха за нашата национална сигурност и за безопасността на цяла Европа, каза министър-председателят на Франция.

 
 
Коментарите са изключени