shareit

Франция се готви за въздушни удари срещу Ислямска държава

| от chronicle.bg |

Франция ще започне разузнавателни полети над Сирия и обмисля нанасяне на въздушни удари срещу екстремистите от Ислямска държава, каза президентът Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс и БТА. Той уточни, че Франция не планира провеждане на наземна операция в Сирия, защото „това би била непоследователна и нереалистична крачка“.

„Ние имаме доказателства, че от Сирия се планират атаки срещу няколко страни, сред които и Франция. Длъжен съм да направя така, че да сме информирани колкото е възможно по-добре за заплахите срещу нашата страна. Затова възложих на министъра на отбраната да започнат разузнавателни полети над Сирия, които ще ни позволят да обмислим въздушни удари срещу Ислямска държава.“, обяви Оланд.

Той уточни, че е наредил разузнавателните полети над бази на ислямистите в Сирия да започнат още утре. Засега не става дума за нанасяне на въздушни удари, но „ние ще бъдем готови да нанасяме удари, след като получим разузнавателна информация“, добави Оланд.

Франция вече участва в ръководените от САЩ въздушни удари по позиции на ИД, но засега само на територията на Ирак. За разлика от Вашингтон досега Париж се въздържаше от всякакви действия в Сирия. Военни самолети на френските ВВС са базирани в Йордания и ОАЕ.

Оланд съобщи, че ще направи визита в Ливан след годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде Франс прес. Той ще посети там лагер за сирийски бежанци.

Говорейки в Елисейския дворец по темата за миграционната криза в Европа, Оланд каза, че Франция ще приеме 24 000 бежанци в следващите 2 г., съобразявайки се с предложението, което се очаква да направи Европейската комисия за допълнително приемане от страните членки на общо 120 000 мигранти, предава Ройтерс. Той изрази увереност, че ЕС ще успее да овладее миграционната криза и каза, че ще предложи в Париж да се проведе международна конференция по проблема за бежанците.

Франсоа Оланд предложи също така да организира в Париж нова среща на лидерите на 4-те страни от Нормандския формат – Франция, Германия, Русия и Украйна. По този повод в близките дни външните министри на „четворката“ ще проведат консултации, съобщи той. Според него срещата може да се състои още преди сесията на Общото събрание на ООН, която започва на 28 септември в Ню Йорк. Целта на парижката среща ще бъде да се даде тласък на мирния процес, след като бе постигнат напредък за стабилизиране на прекратяването на огъня в Източна Украйна.

„Ако мирният процес успее, аз ще подкрепя вдигането на санкциите“, добави френският президент.

Оланд предупреди за опасност от провал на предстоящата през декември в Париж международна конференция за постигане на глобално споразумение за борба с климатичните промени, предаде АФП. Все още сме далеч от договарянето на задължителни цели и от осигуряването на необходимото финансиране, подчерта той.

 
 
Коментарите са изключени