shareit

Франция почете паметта на жертвите от атентатите

| от chronicle.bg |

Франция отдаде почит на жертвите на джихадистките атентати от 2015 година в сатиричното издание „Шарли Ебдо“ и еврейския супермаркет.

В центъра на Париж бе открита паметна плоча под дъб, посаден на Площада на републиката, предаде Франс прес. Текстът на плочата гласи: „В памет на жертвите на терористичните атентати от януари и ноември 2015 г в Париж, Монруж и Сен Дени. Тук народът на Франция изказва своята почит“. Дървото, което е символ на Франция ще бъде наречено „дървото на спомена“.

Хора се стичаха на Площада на Републиката в Париж още от сутринта. Централно място бе отредено за почернените близки на жертвите в атентатите преди една година. Към тях се присъединиха и оцелелите от терористичната атака в зала „Батаклан“ през ноември.

Под зоркото око на снайперисти и охрана, кметицата на Париж Ан Идалго и президентът на страната Франсоа Оланд почетоха събитието.

Ние сме във война с джихадизма. За да се изправим срещу тероризма, имаме нужда от този дух на единство, заяви пред телевизия „Франс 2″ премиерът Манюел Валс.

 
 
Коментарите са изключени