shareit

Франция изнася по-малко, но по-скъпи вина

| от DiVino |

Износът на френски вина и спиртни напитки е достигнал исторически нива през 2015 г. и възлиза на 11,7 млрд. евро. Добрите резултати идват след две години на спад, отбелязват от Федерацията на износителите на вина и спиртни напитки (FEVS).

Така този сектор се нарежда на второ място като дял от износа, непосредствено след самолетостроенето.

„Франция е изнесла вина и спиртни напитки на стойността на 128 Еърбъса“, не скрива задоволството си Кристоф Навар, президент на FEVS. Ръстът спрямо 2014 г. е 8,7 % и се дължи в най-голяма степен на шампанските вина и коняка, но също и на изгодния курс на еврото.

Добрите резултати обаче са нюансирани от по-слабото представяне на тихите вина. На практика всички големи винарски области губят пазарен дял за сметка на Испания и Италия. Единствената област, която отбелязва ръст е Лангедок-Русийон.

За последните 15 години френският износ на вина и спиртни напитки е изгубил 44 % от обемите си и една трета от стойността. Основната причина е липсата на достатъчни количества френско вино, най-вече в ниската ценова гама.

Колкото и странно да звучи, Франция, която до скоро страдаше от свръхпроизводство на трапезни вина, сега се оказва в обратната ситуация. За трета поредна година количеството на изнесено вино намалява.

 
 
Коментарите са изключени