shareit

Фотографът Само Видич и неговата по-различна спортна фотография

| от chronicle.bg |

Професионалният спортен фотограф и посланик на Canon Само Видич се занимава със заснемането на най-добрите спортисти в света за водещи брандове. Но последният проект на Само е различен. Той хвърля светлина върху пренебрегнатата група от спортни герои – спортистите с увреждания, които с много труд са успели да се издигнат до върха на любимите си спортове.

Само, който е родом от Словения, се съсредоточава върху спорта още през 1999 година. Скоро бива поразен от очарованието на фотографията и през 2005 година Видич вече снима спортни събития на Red Bull.  В момента той отразява спортни събития за Getty и заснема рекламни кампании за водещи спортни марки. Част от фотографското му портфолио са и френският вестник L’Equipe, американското списание Outside и спортният канал ESPN.

Samo Vidic

Но личният проект, който Само създава от сърце, е заснемане на атлети с увреждания. Той започва това начинание с първата фотосесия на неговия приятел Нино, който е парализиран планински мотоциклетист.

Видич заснема Нино с Canon EOS 5D Mark IV, с широкоъгълен обектив Canon EF 16-35mm f / 2.8L III USM, прикрепен към движещ се бавно велосипед и използва светкавица и ниска скорост от 1/8 сек, за да създаде впечатление за бързо движение.

Той продължава проекта като заснема още няколко спортисти с увреждания. Този път Видич се стреми да подчертае, както тяхната спортна сила, така и значителните трудности, които те преодоляват всекидневно. Творческата визия е уловена по два противоположни начина. Първо е заснет портрет, който ги показва като личности и извежда на фокус физическите предизвикателства, пред които са изправени, после – динамичен кадър, който се фокусира върху тяхната смелост, решителност и постижения.

Един от героите на Видич е словенският плувец Дарко Дурич, роден с вродена ампутация, който чупи световния рекорд за 50 метра бътерфлай през 2012 г. За да постигне въздействащ кадър, фотографът  използва светкавица, която замразява движещата се вода, за да застане под формата на водни крила на гърба на плувеца.

Darko Duric
Снимка: Само Видич

Спринтьорката Либи Клег, която разбива световния рекорд на 100 м и печели два златни медала в Рио, е следващият герой във фотографиите на Видич. Импровизирайки, фотографът оформя светлината и създава цветно размазване на движението с помощта на синхронизация чрез вградена камера. Спиращият дъха портрет е създаден с фотоапарат Canon EOS 5D Mark IV и обектив Canon EF 24-70mm.

Libby Clegg
Снимка: Само Видич

Видич се вдъхновява и от бразилския скейтър Фелипе Нунес, който остава с два ампутирани крака след каране на скейтборд върху движещ се влак. Историята на Нунес е разказана на гараж за влакове, с интересни перспективи и замразяване на движението чрез разнообразни ефекти на камерата.

Felipe Nunes
Снимка: Само Видич

Само Видич ни среща и с британката Ануше Хюсеинс липсваща лява ръка под лакътя, която печели награда през 2015 г. за женски спортист от Азия. Решителността на Ануше е предадена в разтърсващ портрет, в който чрез разноцветна светлина, действието оживява.

Anoushé Husain
Снимка: Само Видич

Динамичните, творчески и визуално поразителни изображения на Само Видич възхваляват не просто личностите, а и уменията и огромната решителност на едни наистина вдъхновяващи хора.

 
 
Коментарите са изключени