shareit

Финалният президентски дебат разплака Цецка Цачева

| от chronicle.bg |

Претендентите за президентския пост Румен Радев и Цецка Цачева се изправиха един срещу друг във финален дебат в студиото на Българската национална телевизия, обобщи в. Сега.

Цецка Цачева се разплака по средата на дебата с Румен Радев. Тя разказа как на смъртния одър на баща си е разбрала, че дядо й Иван Цачев е убит от комунистите през 1952 г. Това било укривано от нея от родителите й. Тя го узнала едва в началото на 90-те години и после се заклела на смъртния одър на баща си да не го разказва.

Цачева обещала на баща си никога да не казва това, но тази вечер пристъпи клетвата си и се разплака пред камерите. Тя се извини на починалия си баща за това, че е издала тайната, че е внучка на убития от комунистите Иван Цачев, като по този начин е прекрачила обещанието си към него, дадено на смъртния му одър. Всъщност по време на кампанията тя не за първи път пристъпва клетвата към баща си, за което също плака в студиото. “В студентските ми години бях приета за член на партията, която беше партия-държава тогава – БКП. Онези, които ме познават, знаят, че дядо ми по бащина линия е с изпълнена смъртна присъда от 1952 г. като николапетковист.“, това каза по време на кампанията. Същото в началото на октомври разказа и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. А още през 2011 г. го е разкала в интервю пред Георги Коритаров.

„Обидно ми е да казват, че съм ляв кандидат. Не съм красива, не съм първа младост, разследваха ме за дипломата, но никой не ме е разследвал за корупция. Но да ми кажат, че съм ляв кандидат…“, каза Цачева и избухна в сълзи.

„Съчувствам Ви. Г-жо Цачева, и аз не съм първа младост“, каза Румен Радев, който не се опита да се възползва от ситуацията.
Преди това имаше остър сблъсък за това кой чий кандидат е. Цачева обвини Радев, че е кандидатът на Русия. Той й отговори, че тя е кандидатът на Турция.

Преход и външна политика

„Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичко“, заяви Румен Радев в коментар на падането на комунизма в България на 10 ноември 1989 г. Той обясни, че Преходът е довел много надежди, но и много разочарование.
Според него липсва справедливост и много хора не могат да живеят нормално и да изхранват семействата си. За това огромен принос има корупцията, с която държавата не може да се справи.
Той призна, че и БСП, и ГЕРБ имат вина за тежкото състояние на България през последните години.

Цецка Цачева сподели, че преходът носи по-скоро надежди.

Тя коментира избора на президент на САЩ, като обясни, че Клинтън е позната и предвидима като политик, но Доналд Тръмп е ново лице в политиката и тя не го познава от друго място освен от предизборната кампания. Въпреки това тя предпочита повече позициите, изразени от Клинтън.
Според генерала Тръмп е отправил сериозни послания по време на кампанията си и има голяма вероятност да донесе промяна в света. Той се надява, че изборът му няма да повлияе зле на отношенията с България и е наша задача да се постараем да се разбираме с тях.
Относно отношенията с Русия, при възможност, Цачева би заявила на Путин, че България води независима политика и би го поканила в нашите зимни и летни курорти, както и да разгледа историческите ни ценности, които показват историческите връзки между българския и руския народ.
Радев би разговарял с Путин относно търговския обмен между България и Русия. „Между двата народа има духовна вековна връзка и тя трябва да бъде продължавана“, подчерта той.

Опазването на границата от мигранти

Цецка Цачева не пропусна да изреди подкрепата за България от ЕС и сътрудничеството за опазване на границата ни, но не отговори коя политика подкрепя – на Ангела Меркел или на Виктор Орбан.
Радев контрира, че оградата на границата ни е поскъпнала 4 пъти, на което Цачева не се е възпротивила. Тя отвърна, че сигурността на българските и европейски граждани не може да се интересува от цена.
Според генерала ние трябва да имаме собствена бежанска политика, а не да следваме чужда. Той поиска ревизия на Дъблинското споразумение и посочи, че трафикът през границата ни расте непрекъснато.

Съдебната реформа

Румен Радев не смята, че „козметичните промени“, направени в съдийските и прокурорските колегии, ще променят нещо и започна да критикува ГЕРБ за бездейността им в сферата на съдебната реформа.
Цецка Цачева обаче изреди всичко, направено от партията ?, и подчерта, че ДПС и БСП са провалили първата съдебна реформа, затова се е наложило да се подготви втори вариант, който е бил по-слаб от първия.

Националната цел

„Българската национална цел е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант“ и да живее спокойно, изложи позицията си генералът.
Сходно беше и изказването на неговата опонентка.
„Свикнахме да живеем без пари, свикнахме да живеем без подкрепа от държавата, но молим Ви, върнете ни достойнството“, заявили жители на село, посетено наскоро от Радев. Според него то е било отнето на хората от политиците, но въпреки това българите още се борят. И за това ще се бори той.

АЕЦ „Белене“

Цачева заяви, че вече имаме два реактора, които не иска да реже на за скрап, вариантите са няколко – продажба, адаптирането им за АЕЦ „Козлодуй“ или нов проект за „Белене“, но не сегашният.
Радев смята, че трябва да строим нови ядрени мощности, но експертите е редно да решат как да стане това.

Референдумът

Цецка Цачева подкрепя въпросите на референдума, защото това е волята на българския народ. Радев се включи към мнението ?: „Това беше добър урок за българската политическа класа“.

 
 
Коментарите са изключени