shareit

Фентанил: какво знаем за веществото, убило Принс

| от chronicle.bg, по New York Times |

Властите в Минесота потвърдиха, че смъртта на Принс е причинена от свръхдоза фентанил. Те не разкриват как музикантът е получил лекарството и дали му е било предписано от лекар. Става ясно, че Принс е претърпял операция на хълбока преди десетина години и е възможно оттогава да е изпитвал болки.

Американските власти се притесняват все повече от употребата на фентанил заради зачестилите случаи на смърт вследствие на свръхдоза.

Какво е фентанил?

Това е синтетичен опиоид, който се предписва на пациентите за силни болки. Опиоидите помагат за облекчаване на болката, като могат да доведат до състояние на абсолютно отпускане и еуфория.

Откога съществува?

Фентанилът е синтезиран през 1960 година и се използва като упойка. Продава се с имената Actiq, Duragesic и Sublimaze.Може да се приема чрез лепенка, инжекция, пушене или близалка, извън другите възможни методи.

Колко е силен?

Фентанилът е около 100 пъти по-силен от морфина и може да бъде от 30 до 50 пъти по-силен от хероина. Дори в малки количества може да бъде фатален. Той спада към онзи тип лекарства, които се ползват за медицинско лечение, но има висок риск от злоупотреби. Според центровете за контрол на болестите и превенция, често се смесва с хероин, кокаин или и двете, когато се продава нелегално – в много от случаите това става без знанието на потребителя.

Как може да предизвика смърт?

Свръхдоза фентанил може да доведе до респираторна депресия или арест, по време на който дишането се забавя или изцяло спира.

Защо е толкова популярен?

През март 2015 година американската служба по лекарствата предупреждава за опасностите от употребата на фентанил. Мексиканските власти са затворили няколко лаборатории, а фентанилът, заловен в Калифорния през 2014 година идва от мексикански организации за наркотрафик.

Мексиканските наркокартели са намерили как да правят фентанил по-евтино и лесно от хероина и го произвеждат с рекордна скорост.

 
 
Коментарите са изключени