shareit

Фейсбук цензурира снимката „Момичето с напалма“

| от chronicle.bg, по theguardian.com |

Ерна Солберг, министър-председателят на Норвегия, препоръча на Facebook да преразгледа „редакторската си политика“, след като социалната мрежа изтри нейн пост, включващ снимката „Момичето с напалма“, заради прекалено графичното й съдържание. Снимката съдържа 9-годишната Ким Фук, която чисто гола бяга от атака с напалм. В поста си Солберг изразява подкрепа за норвежки вестник, чийто пост също беше изтрит по тази причина.

Солберг е част от редицата норвежки политици, които сложиха снимката на стените си, като част от поста на писателя и журналист Том Егеланд. Самият пост се отнасяше за „седемте фотографии, който промениха военното дело“.

Впоследствие акаунтът на норвежкия министър-председател бил спрян. Забележката на политика била отразена от еждневника Aftenposten, който използвал същата снимка, заради което също имал проблеми със Facebook. Главният редактор на сайта Еспен Егил Хансен изпрати отворено писмо до Марк Зукърбърк. В него той критикува милиардера, че не успявал да се справи с позицията си на „най-влиятелния редактор на света“.

Солберг каза: „Много е жалко, че Facebook премахнаха пост от страницата ми. С този акт, колкото доброжелателен да е бил, те на практика редактират историята ни. Бих искала днешната младеж да може да се учи от историческите грешки и събития. Това е много важно.“

Говорител на Facebook: „Ние разбираме, че снимката е иконична, но е трудно да прецениш кога да една снимка на голо дете да се публикува и кога не. Опитваме се да намерим правилният баланс между това хората да имат възможност да се изразяват, докато все пак осигуряваме безопасно преживяване за потребителите ни от целия свят.“

Постът е бил докладван от потребител и след това екипът на Facebook е изтрил снимката, вместо тя да бъде премахната автоматично от алгоритъм.

 
 
Коментарите са изключени