shareit

Федерер взе суперкласиката с Надал

| от chronicle.bg |

Суперкласиката Роджър Федерер – Рафаел Надал се завърна след 644 пауза, а Маестрото успя да опази трона в Базел с 6-3 5-7 6-3 в напрегнато и зрелищно 44-о издание на това велико съперничество. Това е първа победа за швейцареца над Надал от 2012-а година насам, с която той прекрати серията от пет поредни поражения.

Както подобава на подобен мач – имаше и рекорди още преди началото му. Роджър играеше за 10-и пореден сезон финал на един и същ ATP турнир, а Рафа се превърна в първия испанец, който достига мача за трофея в Базел. Още началните точки ни успокоиха, че дори 644 дни без официален мач помежду им, не бяха променили духа на битката Федерер – Надал. Брилятно тактическо надиграване, гарнирано с изпълнения от висока класа и под максимално напрежение напомниха, колко много липсваше този мач на тениса през последните 18 месеца.

Надал опитваше да натиска бекхенда на Федерер и да сервира в тялото му, а Роджър търсеше максималната агресия и уинърите. Маестрото допусна две двойни грешки в първите си две подавания и трябваше да спасява брейкбол още в откриващото си подаване. Федерер посрещаше втория сервис на Надал на почти 2 метра по-напред в корта стрямо Надал и въпреки това испанецът спечели първите си 6 точки при втори начален удар.

Именно по този начин Рафа отрази два брейкбола при 2-2, само че при третия Федерер настоя с поредица от форхенди и последният от тях кацна върху външния край на линията, подпечатвайки пробива. Надал получи удобна топка при 40-40 и още в следващия гейм си осигури точка за рибрейк. На нея, Федерер сервира на линията, Надал пласира ретура си на линията и веднага влезе в корта, само че шесткратният шампион в Базел вкара уникален минаващ удар в движение на от повече от метър зад основната линия.

Федерер удържа подаването си за 4-2, а при 5-3, Рафа му подари три сетпойнта с 2 пропуска от бекхенд и двойна грешка и швейцарецът фиксира 6-3 на таблото. Роджър като по традиция от съперничеството си с Надал, леко свали нивото в самото начало на втората част, след като прати първата на сметката си. Надал пък взе медицински таймаут и се сдоби с превръзка на коляното при 2-1, а при 2-2 успя да се добере до 30-30, но Федерер на два пъти го хвана в крачка от бекхенд и завърши точката с безпощаден форхенд, след което поведе с 3-2.

Рафа сякаш закъсняваше за доста топки, но същевременно продължаваше да намери начин да поддържа равновестието в резултата до 5-5. Надал усети, че Федерер става все по-колеблив и просто поддържаше разиграванията достатъчно дълги, за да предизвика грешка на швейцареца. Роджър направи две такива в следващото си подаване и Рафа получи пробив за 6-5 и шанс да изравни сетовете.

Федерер не изглеждаше особено повлиян от лековатия начин, по който предаде втория сет и отпусна едва две точки на Надал в първите си три сервис гейма в решителната част. При 4-3 Роджър най-после се добра до брейкбол и получи мечтания пробив след грешка от бекхенд на Рафа. Матадора спечели първата точка на сервис на швейцареца и с два уинъра от ретура се върна от 15-40 до 40-40, но при третия си шанс Федерер ликуваше със седма титла в Базел.

 
 
Коментарите са изключени