shareit

Спорът между ФБР и Apple се задълбочава

| от |

Задочният конфликт между Apple и ФБР се задълбочава. Той е във връзка с предстоящото обсъждане на възможността ФБР да получава автоматичен достъп до данните в мобилните телефони на мъртви престъпници, без да се налага да изготвя специални искания и доклади за това.

Това би било възможно ако Apple подпомогне технически получаването на достъп до мобилните телефони с марката в полза на разследването.

До обсъждането се стигна след като ФБР поиска от Apple да отключи смартфона на стрелеца от Калифорния Саид Ризван Фарук, който уби 14 души през декември миналата година.

Apple се противопоставят да направят достъпът до мобилните апарати на всички мъртви престъпници безпрепятстван за ФБР, защото искането е „безпрецедентно“ и „опасно“. Пред Financial Times, основателят на Microsoft се аргументира, че това би означавало да бъде поставена „задна врата“ във всички смартфони.

„Това е специфичен случай, в който правителството иска да получи достъп до лична информация. Те не искат достъп до всички мобилни апарати, питат за конкретен случай“, уточни Гейтс в интервюто, като по този начин намекна, че би съдействал по казуса с Фарук. Той допълни и че случаят е подобен на исканията, които се изпращат то телефонните компании и банките, когато се извършва разследване.

В друго интервю пред BBC, Гейтс потвърди позицията си, че всъщност въпросът се свежда до дебат, в който трябва да се обсъди дали правителствата трябва да имат подобен достъп, за да го използват в защита на гражданите. „Трябва ли правителството да може свободно да достига до подобна информация или трябва да си затваря очите за нея?“, попита реторично Гейтс.

Същевременно той поясни пред Bloomberg, че е разочарован от реакцията на някои медии, които определиха позициите му като подкрепа за исканията на ФБР. Той визира промяната в заглавието на интервюто, което Гейтс дал за Financial Times.

Microsoft все още не е коментирала официално задочния конфликт между ФБР и Apple. Въпреки това те пуснаха изявление, което до известна степен кореспондира с позицията на Apple. В изявлението се казва, че искането на ФБР на практика настоява технологичните компании да създадат опция на продуктите си, с която да позволят намеса на органите на реда в устройствата.

Миналата седмица стана ясно, че правосъдните органи в САЩ са поискали от Apple да помогнат за извличането на информация от няколко Iphone апарати във връзка с дузина отделни разследвания. Според Wall Street Journal става въпрос за няколко криминални случая, за които ключова информация се съдържа именно в мобилните устройства и може да помогне на следователите. Твърди се, че нито едно от разследванията не е свързано с тероризъм и в някои от тях става дума за отключването на стари смартфони, които нямат такава силна защита като новите модели.

 
 
Коментарите са изключени