shareit

ФБР: ИДИЛ са по-опасни от Ал Кайда

| от chronicle.bg |

„Ислямска държава” е по-голяма заплаха от Ал Кайда. Това заяви директорът на ФБР Джеймс Коми. Той подчерта, че чрез социалната мрежа Туитър терористичната организация е призовала мюсюлманите да започват да убиват, където и да се намират.

По данни на ФБР „Ислямска държава” е оказала влияние върху над 21 хиляди англоезични последователи в света. Хиляди са граждани на САЩ. Джеймс Коми заяви, че опитите на Ислямска държава да настрои американци с проблеми към насилието са по-голямата терористична заплаха от външните атаки на Ал Кайда, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

 

Пред последните два месеца ФБР е реализирало няколко ареста на радикални граждани. Някои от задържаните са имали планове за атаки навръх националния празник на САЩ 4 юли. Това е резултат от призивите на ИДИЛ в социалните мрежи мюсюлманите, които не могат да пътуват до близкия изток да ‘убиват, където са”.

 

Двама от задържаните са спипани в Италия. Те са тунизиец и пакистанец, които планирали да атакуват италианската военна база край Бреша. Обектите-мишени били споменати в профилите на двамата арестувани в Туитър. Те имали идея да ударят Миланската катедрала и демонстрирали пълна вярност към Ислямска държава.

 
 
Коментарите са изключени