shareit

ФБР хакна телефона на стрелците от Сан Бернадино

| от |

Служителите на ФБР успяха да влязат в смартфоните на стрелците от Сан Бернардино, без да им е нужна помощта на Apple. Te съобщиха в съда, че са разбили паролата на Iphone-а, който е принадлежал на Саид Фарук. Това е станало с помощ от „трета страна“, без да се упоменава коя, коментира в изявлението си федералният прокурор на Калифорния Айлийн Декър.

Apple се съпротивляваше на съдебната заповед, издадена миналия месец. Според нея фирмата трябваше да създаде нов софтуеър, с който да даде възможност на служителите на ФБР да получат достъп до телефона на стрелците от Калифорния.

Двойката Саид Фарук и Ташфин Малик извършиха нападение в офис на социална служба и разстреляха 14 души на 2 декември миналата година. Двамата бяха убити при престрелка с полицията. Американски правителствени източници, цитирани от Reuters, заявиха, че Малик и съпругът й вероятно са се вдъхновили от Ислямска държава, но няма доказателства, че нападението е било ръководено от групировката, нито дори, че в организацията са знаели за двамата нападатели. Разследващите поискаха съдействие от Apple, за да отключат телефоните на убитите нападатели, за да получат повече информация за мотива им.

Покрай случая с телефоните на стрелците се повдигна въпроса дали Apple трябва да съдейства на органите на реда за отключването на телефоните на мъртъвците.

На 1 март директорът на ФБР Джеймс Комий свидетелства пред правната комисия в САЩ, че ФБР е започнало обширно търсене на начини за отключването на смартфоните на Apple, като приветстваше помощ от всеки, който може да бъде полезен. Миналата седмица се появиха и спекулации, че службите никога не са се нуждаели наистина от помощта на Applе, за да разбият паролите на Iphone.

Следователите са категорични, че са били амбицирани да проникнат в телефоните на Фарук и Малик в памет на жертвите на стрелбата, към които имали „официален ангажимент“.

„Получаването на определена цифрова информация с цел защита на националната сигурност и обществения ред продължава да бъде приоритет на САЩ. Готови сме на сътрудничество със съответните страни, а ако се наложи ще искаме и разпореждане от съда“, казва се още в изявлението на Айлийн Декър.

В отговор Apple коментираха, че от самото начало са възразявали срещу искането на ФБР да бъде отворена вратичка в Ipnone софтуеъра, чрез която да бъде осигурен достъп на службите. „Смятаме, че е погрешно и може да бъде създаден опасен прецедент“, аргументират се от компанията. От Apple се ангажираха да продължават да работят за „повишаването на сигурността на продуктите с маркатa, за да могат да предотвратят заплахата от проникване в личните данни, което се случва все по-често по все по-сложни начини“.

По време на съдебното дело на ФБР и Аpple, технологичната индустрия в САЩ се обедини срещу службите. Дебатът продължава, но правителството на САЩ вече е намерило точките на уязвимостта на устройствата, което на практика отслабва вярата в Аpple по цял свят. За да защити репутацията си, Apple ще трябва бързо да намери недостатъка и да го отстрани.

Израелски вестник твърди, че криминалистите по киберсигурността от фирмата Cellebrite, чиято централа е в Израел, са замесени в случаяс хакнатия смарфон. В отговор експертите потвърдиха, че са работили с ФБР, но не уточниха дали става дума за конкретния случай с телефона на Саид Фарук. В сайта си, обаче, Cellebrite посочват, че разполагат с инструменти за извличане на информация и разкодиране на iPone 5 и други смартфони.

В дебата за неприкосновеността на личния живот към позицията на Apple се присъединиха Google, Microsoft и Facebook.

 
 
Коментарите са изключени