shareit

Фаворити за БАФТА

| от chronicle.bg, по Guardian |

Наградите на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) са сред най-престижните филмови награди в света. Те се възприемат като предвестник за това кои ще бъдат големите победители и при раздаването на Оскарите. Затова и номинациите са много важни.

Тази година сред фаворитите за награди БАФТА са драмата Carol с Кейт Бланшет и филмът на Стивън Спилбърг за Судената война „Мостът на шпионите“ – и двете с по девет номинации.

Мексиканецът Алехандро Гонсалес Иняриту продължава серията си със силни филми, като след „Бърдмен“, който обра редица статуетки на различните филмови награди миналата година, представя „Завръщането“ с Леонардо Ди Каприо. Драмата е номинирана в 8 категории и се очаква тази година именно с нея Лео да получи Оскар.

Британският филм Brooklyn има 6 номинации и следва „Лудия Макс: Пътят на яростта“, който има 7 номинации. „Момичето от Дания“ и Ex-Machina имат по пет номинации.

Два филма, приемани като претенденти за Оскар, не влизат в тазгодишните номинации за БАФТА, тъй като датите на премиерата им във Великобритания са едва през март. Става дума за Son of Saul и Anomalisa. Номинации обаче има за коледния филм на Тарантино – „Омразната осморка“.

Официалната церемония на БАФТА ще се състои на 14 февруари в Кралската опера. Преди това предстои раздаването на наградите Златен глобус – на 10 януари 2016 г., а малко по-късно – и Оскарите на 28 февруари 2016 г.

Вижте в галерията ни основните претенденти за награди на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство.

 
 
Коментарите са изключени