shareit

Фатален сблъсък на Земята и астероид след 867 години

| от |

Астероид се е насочил към Земята, но фаталният сблъсък е след 867 години, а и шансът да има такъв е 0,3 процента, съобщи в. „Мейл он сънди“, позовавайки се на американски астрономи. Астрономите определят астероида 1950DA като неподчиняващ се на законите на физиката. Той не се подчинява на гравитацията благодарение на силите на Ван ден Ваалс.

Върти се толкова бързо, че би трябвало да се разпадне, но някак остава цял и траекторията му е насочена към Земята. Именно охезионните сили на Ван ден Ваалс го запазват. Силите на Ван дер Ваалс осигуряват сцеплението между молекулите. Те възникват от привличането на частици с обратни заряди. Свързани са с размера на атомите и молекулите и колкото по-големи са частиците, толкова по-големи са силите.
Астероидът е изследван от астрономи от университета на Тенеси. Той е с диаметър около километър, а скоростта му е 15 км/ч по отношение на Земята. Пълно завъртане прави на всеки два часа и шест минути. При тази скорост на въртене би трябвало да се разпадне, но не дава никакви признаци за това. Въртенето му е толкова бързо, че на екватора му гравитацията е нулева. Ако някой се опита да застане там, би полетял в космоса. Съществуването на кохезионни сили при малките астероиди е прогнозирано, но досега не е наблюдавано.

Ако астероидът се блъсне в Земята, бедствието ще е с библейски пропорции, но опасността от това е твърде малка. Денят на евентуалният сблъсък е 16 март 2880 г. Астероидът е открит на 23 февруари 1950 г. Той е наблюдаван 17 дена, след това изчезва от погледа, за да се появи отново след 50 години – на 31 декември 2000 г. Астрономите изчисляват, че за 20-минутен прозорец на 16 март 2880 г. има възможност в
траекторията му за сблъсък със Земята.НАСА следи общо 1400 астероида, които са потенциално опасни за Земята.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Фатален сблъсък на Земята и астероид след 867 години

Повече информация Виж всички