shareit

Фармацевтичните компании искат повече пари за антибиотици

| от chronicle.bg |

Повече от 80 фармацевтични компании са поискали повече пари от правителствата, за да развиват нови антибиотици в обща декларация. На Световния икономически форум техни представители съобщиха, че стойността на антибиотиците „не съответства на ползите, които те носят на обществото“. В замяна, те обещават да инвестират повече в проучвания и да улеснят достъпа до антибиотици по целия свят.

В декларацията са се подписали GSK, Merck, Pfizer и Johnson & Johnson. Скоро преди това имаше предупреждения, че светът е изправен пред „пост-антибиотична ера“ , което очертава мрачната перспектива на хора, болни от нелечими инфекции. Това би бил свят, в който хирургията и онкологичните терапии, които разчитат на антибиотици, биха били под заплаха.

Според учените микробите, които са резистентни на медикаменти, могат да убият 10 милиона души на година до 2050г. и да струват $100 милиарда на световната икономика. И въпреки това, от десетилетия не се е произвеждал нов клас антибиотици.

Декларацията на фармацевтичните гиганти твърди, че сегашният подход на правителствата към тях се е провалил въпреки милиардите долари инвестиции. Тя също така цитира научните предизвикателства, които са довели редица фармацевтични компании да прекратят своите разследвания по антибиотиците. Естествено, всичко опира до пари – според декларацията към момента една фармацевтична компания се издържа единствено от лекарствата, които продава.

Според доклад на икономиста Джим О’Нийл, трябва да се правят плащания към компании, които доказано са произвели нови антибиотици и тези плащания ще костват на правителствата 16-17 милиарда долара през идното десетилетие.

Изпълнителният директор на AstraZeneca коментира: „Призивът на нашата декларация за съвместна работа по нови търговски модели в нашата сфера е съвсем навременен. Индустрията е готова да се обвърже с правителствата, за да се развият алтернативни пазарни структури, които да ни подпомогнат в преодоляването на научните и технически предизвикателства, с които се сблъскваме в откриването и разработката на нови антибиотици„.

Мениджърът на Redx Pharma Plc Нийл Мъри каза: „Часовникът тиктака и ефективността на антибиотиците намалява с всяка минута. Наложително е да се намерят нови начини, с които да се подкрепят иновациите в този критичен сектор„.

 
 
Коментарите са изключени