shareit

Евтините дрехи са толкова качествени, колкото и дизайнерските

| от chronicle.bg |

Евтините дрехи са толкова качествени, колкото и дизайнерските, като често някои облекла на разумни цени превъзхождат по качество марковите, показва ново изследване.

Текстилните учени от Университета в Лийдс подлагат различни дрехи от различни ценови диапазони на агресивни тестове за издръжливост. Резултатите показват, че тениските и дънките от евтините магазини са точно толкова издръжливи, а често и по-издръжливи от скъпите.

Доктор Марк Съмнър и екипът му подлагат на стрес тест четири броя от всяка тениска и седем броя от всеки чифт дънки, за да видят колко време ще отнеме, докато платът се изтърка и се образува дупка. Прокетът отнема 8 седмици и преценява якостта и избеляването при носене и пране. „Някои продукти се представиха доста добре – по-често евтините, а част от тях дори много по-добре. Те издържаха на двойно повече тормоз, а струват десет пъти по-малко. Дизайнерските тениски се справиха най-зле като бяха надминати дори и от млад онлайн бранд„, казва Д-р Съмнър пред Telegraph. Той твърди още, че дрехите не се изхвърлят, защото са лошо качество или износени, а защото омръзват или идва нова мода.

Като превантивни мерки той съветва да оставяме дрехите си навън на слънчева светлина, за да намалим миризмата и да ги освежим вместо да ги перем след всяко носене. „Така не само ще ви служат повече време, но и ще спестите от електричество и вода.“

Повече от 103 милиарда лева се харчат годишно за облекла само във Великобритания, а от гардеробите изхвърчат около 1 милион тона дрехи.

 
 
Коментарите са изключени