shareit

Евроскептицизъм във Франция, опасения в Гърция заради Brexit

| от chronicle.bg по БНР |

Европейският съюз няма да прояви гъвкавост към Великобритания, ако страната избере да прекрати членството си, заявиха френски политици в очакване на британския референдум. Решението на британците действа като барометър на нагласите на французите, сред които евроскептицизмът решително нараства.

„Или сте вътре, или сте навън. Европейският съвет трябва да отправи ултиматум към британците за намеренията им“ ка във в. „Монд“ френският министър на икономиката Еманюел Макрон, предупреждавайки, че излизането от ЕС ще ограничичи досегашния достъп на британците до европейския пазар.

Британското „Не“ би подхранило евроскептицизма сред французите, които вече отхвърлиха Европейската конституция през 2005 г. Поредица от проучвания сочи, че във Франция Brexit среща над 32% одобрителни мнения – значително повече от другите европейски стани.

На фона на социалното напрежение в момента британският референдум дава замах и на френските евроскептици пред предстоящите догодина президентски избори, с всички шансове за крайната националистка Марин Льо Пен да стигне до втори тур.

„Британското решение не може да бъде пречка на останалите страни да напредват… Ние мислим за това и сме длъжни да дадем на Европа нова динамика“, каза френският външен министър Жан-Марк Еро.

Политическите сили в Гърция са единодушни, че излизането на Лондон от Европейския съюз ще има непосредствени негативи върху икономическата и политическата сигурност в съюза, предаде БНР.

Финансовият министър Цакалотос е умерен оптимист. Той заяви,че „очаква положителен вот на референдума“, но ако Brexit се случи „ще последва ефектът на доминото“.

„Сириза е против излизането на Обединеното кралство от Евросъюза“, заяви евродепутатът Пападимулис.

Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили заяви, че негативният вот ще отвори пътя за подобен акт и от други страни-членки.

Анализаторите в Гърция дори предвиждат, че Brexit ще доведе, и то скоро, до Grexit. Фатално за икономиката на Гърция ще се окаже липсата на единство в подкрепата на кредиторите. В политически аспект се очаква засилване на влиянието на крайнодесни партии като гръцката „Златна зора“.

 
 
Коментарите са изключени