shareit

Европейските Зелени: Без отстъпки пред Великобритания в новия договор

| от chronicle.bg по БНР |

„Никой не знае как да се уреди „разводът“ с Великобритания, защото никога не сме го правили преди. Съжалявам, че не сме измислили методика за уреждане на разводи.“, каза Филип Ламбер – съпредседател на групата на Зелените в EП в предаването Събота 150 на БНР.

„Във всеки случай, Обединеното кралство се намира на 35 километра от бреговете на Европейския континент и няма да отплава оттам. Великобритания ще остане наш съсед и трябва да намерим нов модел на сътрудничество. Очевидно е, че не може хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Или са вътре или са вън от Съюза. И ако искат да продължат да ползват облагите на вътрешния пазар, те трябва да направят като швейцарците и норвежците. Тоест – да плащат на европейския бюджет и да спазват европейското право, но без запазено място на масата за взимане на решения.“, добави Ламбер в интервюто си за Никола Миладинов.

„Мисля, че това което британците решиха не беше много хитро, но така или иначе, те вече гласуваха. Но по-глобално, европейците трябва да се запитат защо евроскептицизмът постигна такъв възход не само в Обединеното кралство, но почти навсякъде в Европа? Защо голяма част от нашите съграждани не се припознават в тази Европа? Трябва да признаем, че просперитетът в Европа е все по-малко споделен, демокрацията е в отстъпление и затова хората обръщат гръб на ЕС. Трябва да променим курса. Преди обаче да мислим за промяна на институционалната архитектура, трябва да променим политиките, които водим. Да се запитаме дали тези политики служат на общия интерес или на определени частни интереси?“, добави Ламбер.

На въпрос дали в ЕС има опасност някои страни да омекнат в позицията си спрямо Великобритания в името на запазване стабилността на общата валута, той заяви:

Това е нещо, което ние няма да приемем. Такъв е проблемът в момента със Швейцария. Тя иска да продължи достъпа си до европейския пазар, ограничавайки свободното движение. Но не може да имаш едното без другото. Трябва да се избере – или приемате единния пазар заедно с условието за свободно движение или напускате пазара. Ние, Зелените, не сме готови да правим отстъпки по този въпрос.

„При всички положения сделката, която бе сключена с Камерън за ограничаване на социалната сигурност на европейските работници във Великобритания, вече не важи, защото референдумът реши страната да напусне Евросъюза. Така че отново повтарям – в новото споразумение, което ще имаме с Лондон, и дума не може да става за отстъпки по отношение на бюджета или условието за спазване свободното движение на хора и това няма да се промени.“, завърши Ламбер.

 
 
Коментарите са изключени