shareit

Европейските борси не могат да се отърсят от шока около Brexit

| от chronicle.bg |

Европейските пазари на акции остават под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като изненадващият вот през миналата седмица за излизане на Великобритания от Европейския съюз продължава да хвърля негативната си сянка върху глобалните финансови пазари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,32% и е на път да приключи днешната търговия в най-ниско ниво от средата на февруари. Днешното ново понижение е факт, след като в петък индексът приключи със загуба от цели 7 на сто при новината за Brexit – най-солиден дневен спад от октомври 2008-а година насам, когато пазарите бяха разтърсени от фалита на американската банка Lehman Brothers, дал началото на последната глобална финансова и икономическа криза.

Неизвестността около икономическото влияние от решението на британците да напуснат ЕС и страховете, че това може да доведе до „ефекта на доминото“ и в други страни членки на общността продължават да държат под солидно напрежение участниците на световните капиталови пазари.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 1,35%, а френският CAC40 – с 1,40%, следвайки техните масивни загуби в края на миналата седмица съответно с 6,8% и с около 8 на сто.

По-сдържано понижение с едва 0,63% бележи основният индекс на борсата в Мадрид IBEX-35, въпреки че резултатите от проведените вчера извънредни избори в Испания почти повтарят „патовата“ политическа картина, която се получи след предходните избори в края на 2015 година. Десницата на премиера Рахой остава първа политическа сила, но отново при липсата на ясно мнозинство за съставяне на самостоятелно управление.

Британският фондов индекс FTSE100 губи 1,32% от стойността си, задълбочавайки петъчния си спад от 3,2 на сто, въпреки че преди старта на днешната търговия в Лондон финансовият министър Джордж Озбърн се опита да успокои финансовите пазари, подчертавайки, че неговият екип, Английската централна банка и останалите управляващи органи в страната разполагат с добре обмислени планове за непредвидени ситуации, които могат да бъдат задействани, ако е необходимо.

Най-солиден спад бележат акциите във финансовата сфера, тъй като потенциалното негативно икономическо влияние от излизането на Великобритания от ЕС вероятно ще влоши допълнителни перспективите пред рентабилността и печалбите на банките и на застрахователните компании и то във времена, когато регионалните банки вече са изправени пред влошаваща се възвращаемост и нарастващи необслужваеми кредити.

Европейският STOXX 600 Banks index се обезценява с нови над 5% и вече наближава най-ниските нива, отчетени по време на дълговата криза в еврозоната през 2011 година. Спад с над 4% към най-ниско ниво от декември 2013 година отчита и индексът, включващ 600-те водещи европейски застрахователни компании.

Логично, най-солидни разпродажби продължава да има при акциите на британските банки, които само в рамките на началото на петъчната търговия изтриха около 30% от пазарната си капитализация. Днес акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC се понижават с нови 14,66%, на Barclays PLC – с 11,86% и на Lloyds Banking Group PLC – с над 9 на сто.

Банките извън Великобритания също са подложени на агресивни продажби, като акциите на швейцарската Credit Suisse Group AG падат със 7,83%, на немската Deutsche Bank AG – със 7,36% и на френската Société Générale SA – с 6,91%.

 
 
Коментарите са изключени