shareit

Ето защо котките ви ви „масажират“

| от chr.bg |

Имате ли котка? „Масажира“ ли ви понякога? А знаете ли защо? Е, международен екип от зоолози откри, че има няколко причини за това.

Главната, поради която котките се мачкат помежду си или масажират господаря си, е вродена и води началото си от дивите животни от семейство Котки. По този начин представителите му си подготвят място, където да заспят – стъпканата трева при дивите животни е заменена с топли одеяла в дома на стопанина.

Втората причина за котешкия масаж може да е свързана с потребността от храна. При котките тази особеност е вродена – котенцата използват масажа като средство за стимулиране на млечните жлези на майката, когато сучат.

Масажирането на собственика от котката може да свидетелства, че животното възприема човека като своя голяма майка и се опитва да получи мляко от нея.

Макар да има различни причини за котешкия масаж, в случая това означава и че животното изпитва симпатия към даден индивид.

Учените смятат, че жлези във възглавничките на лапите й оставят по тялото на човека или личните му вещи специални маркери, чрез които тя изразява любовта си пред него.

 
 
Коментарите са изключени