shareit

Есенен културен гайд за пътешественици в Пловдив

| от chronicle.bg |

Следващата година всички европейски пътища на културата ще водят към Пловдив – Европейската столица на културата през 2019 г. Мотото на инициативата тази година е „Заедно”. Заедно във всеки смисъл на думата – заедно в приликите си, но най-вече заедно в различията си. Защото, според организаторите, това е единственият начин да се отличи богата регионална култура на града. За 30-годишната история на инициативата, над 50 страни са носили титлата „Културна столица на Европа”, сред които Атина, Глазгоу, Флоренция, Копенхаген, Лисабон и други.

Инициативата „Пловдив 2019” започва официално от догодина, но градът загрява „Заедно” за нея още от тази есен, когато започва културната програма. Тя ще включва събития от септември 2018 г. до декември 2019 г. и е разделена в четири тематични платформи.  Всяка от тях има своя мисия, обвързана с определен културен белег на града. Така платформата „Сливане” има за цел да премахне границите между различните етноси на територията на Пловдив. „Трансформиране” използва забравените богатства на града, които ще заживеят нов живот. „Възраждане” организира събития, в които възрастните срещат младите – едните предават старите традиции, а вторите ги усвояват и се грижат за тяхното запазване, а „Релакс” провокира посетителите и жителите на Пловдив да се насочат към устойчивия начин на живот и почивката.

Само след няколко седмици Пловдив ще стартира културната програма на „Пловдив 2019”. Във връзка с това споделяме избрани събития от предстоящата есен, които са повече от добра причина всеки пътешественик да тръгне към Града на тепетата.

Mood for Food, 14 – 16 септември

Ресторанти и локални производители на храни и напитки се събират на площад Централен, за да покажат най-доброто от кухнята на България. Освен тях, ще има барове, зона за забавление на най-малките, тематични лекции и работилници, дегустации на различни напитки, музикална сцена и промо зона с активности. Oт ароматно крехко пилешко до парещи пикантни вкуснотии, гарнирани с хубава музика и много забавления, Mood for Food Street Fest ще предложи на посетителите си храна за всички сетива.

37380445_459764784488208_5154157657975685120_n

Седмица на съвременното изкуство, 10 – 30 септември

Вече сме показвали различни инициативи в областта на съвременното изкуство в Пловдив. Тази изложба с 20-годишна история представя български и международни съвременни артисти. Изложбата в „Баня Старинна” разглежда града като колекция от възможни разкази и като празен лист, който сам по себе си започва да разказва индивидуална история  всеки път, когато някой го гледа или се разхожда по различен начин.

OneDanceWeek, 21 септември – 14 октомври

Съвременният танцов фестивал е една от популярните културни инициативи на града тази година ще има 11-то издание и е подготвило изпълнители, които не са за изпускане. Темата  е „Humanity In Me” (Човечността в мен), а откриването е със спектакъла #МИНАРЕ на ливанският артист Омар Раджех. Акцент в програмата е участието на Димитрис Папайоану, който идва за първи път у нас със спектакъла „Великият укротител”. Мястото е Дом на културата „Борис Христов”.

ElectricOrpheus –  октомври 2018 – ноември 2019 г.

„Electric Orpheus“ е проект,  който съчетава музика и съвременен танц. В него се представят артисти от световната и българска сцени, за да получи публиката комбинация от рокендрол, космически джаз и психеделик до електроника, DJ сетове и пърформанси. За миналата и тази година инициативата е имала девет издания, като кварталите винаги са различни и необичайни за провеждане на културни събития. Изданието за тази година започна на 23 юни и ще продължи до 20 октомври. Предстоят участия и през 2019 г.

36823238_2150229051900269_3063224087720493056_n

Пловдив Джаз Фест – 31 октомври – 3 ноември

В продължение на 4 дена в Дом на културата „Борис Христов” и кафе BeeBop Café ще звучат джаз ритмите, които са част от традициите и културата на града. Елиане Елиас ще открие фестивала, а норвежкият саксофонист Ян Гарбарек го закрива на 3 ноември. Междувременно публиката ще може да чуе и Дейв Холанд квартет с Крис Потър, Дина Дероуз, както и Теодосий Спасов с Влатко Стефановски. Към основната програма на есенните вечери са включени майсторски класове, джем сешъни, изложби, учредена е награда за цялостен принос в джаза, като и Младежки конкурс за джаз изпълнители.

Интервю с Веселина Сариева, директор на фондация „Отворени изкуства“ и организатор на няколко събития в програмата, можете да прочете ТУК.

 
 
Коментарите са изключени