Есенен културен гайд за пътешественици в Пловдив

| от chronicle.bg |

Следващата година всички европейски пътища на културата ще водят към Пловдив – Европейската столица на културата през 2019 г. Мотото на инициативата тази година е „Заедно”. Заедно във всеки смисъл на думата – заедно в приликите си, но най-вече заедно в различията си. Защото, според организаторите, това е единственият начин да се отличи богата регионална култура на града. За 30-годишната история на инициативата, над 50 страни са носили титлата „Културна столица на Европа”, сред които Атина, Глазгоу, Флоренция, Копенхаген, Лисабон и други.

Инициативата „Пловдив 2019” започва официално от догодина, но градът загрява „Заедно” за нея още от тази есен, когато започва културната програма. Тя ще включва събития от септември 2018 г. до декември 2019 г. и е разделена в четири тематични платформи.  Всяка от тях има своя мисия, обвързана с определен културен белег на града. Така платформата „Сливане” има за цел да премахне границите между различните етноси на територията на Пловдив. „Трансформиране” използва забравените богатства на града, които ще заживеят нов живот. „Възраждане” организира събития, в които възрастните срещат младите – едните предават старите традиции, а вторите ги усвояват и се грижат за тяхното запазване, а „Релакс” провокира посетителите и жителите на Пловдив да се насочат към устойчивия начин на живот и почивката.

Само след няколко седмици Пловдив ще стартира културната програма на „Пловдив 2019”. Във връзка с това споделяме избрани събития от предстоящата есен, които са повече от добра причина всеки пътешественик да тръгне към Града на тепетата.

Mood for Food, 14 – 16 септември

Ресторанти и локални производители на храни и напитки се събират на площад Централен, за да покажат най-доброто от кухнята на България. Освен тях, ще има барове, зона за забавление на най-малките, тематични лекции и работилници, дегустации на различни напитки, музикална сцена и промо зона с активности. Oт ароматно крехко пилешко до парещи пикантни вкуснотии, гарнирани с хубава музика и много забавления, Mood for Food Street Fest ще предложи на посетителите си храна за всички сетива.

37380445_459764784488208_5154157657975685120_n

Седмица на съвременното изкуство, 10 – 30 септември

Вече сме показвали различни инициативи в областта на съвременното изкуство в Пловдив. Тази изложба с 20-годишна история представя български и международни съвременни артисти. Изложбата в „Баня Старинна” разглежда града като колекция от възможни разкази и като празен лист, който сам по себе си започва да разказва индивидуална история  всеки път, когато някой го гледа или се разхожда по различен начин.

OneDanceWeek, 21 септември – 14 октомври

Съвременният танцов фестивал е една от популярните културни инициативи на града тази година ще има 11-то издание и е подготвило изпълнители, които не са за изпускане. Темата  е „Humanity In Me” (Човечността в мен), а откриването е със спектакъла #МИНАРЕ на ливанският артист Омар Раджех. Акцент в програмата е участието на Димитрис Папайоану, който идва за първи път у нас със спектакъла „Великият укротител”. Мястото е Дом на културата „Борис Христов”.

ElectricOrpheus –  октомври 2018 – ноември 2019 г.

„Electric Orpheus“ е проект,  който съчетава музика и съвременен танц. В него се представят артисти от световната и българска сцени, за да получи публиката комбинация от рокендрол, космически джаз и психеделик до електроника, DJ сетове и пърформанси. За миналата и тази година инициативата е имала девет издания, като кварталите винаги са различни и необичайни за провеждане на културни събития. Изданието за тази година започна на 23 юни и ще продължи до 20 октомври. Предстоят участия и през 2019 г.

36823238_2150229051900269_3063224087720493056_n

Пловдив Джаз Фест – 31 октомври – 3 ноември

В продължение на 4 дена в Дом на културата „Борис Христов” и кафе BeeBop Café ще звучат джаз ритмите, които са част от традициите и културата на града. Елиане Елиас ще открие фестивала, а норвежкият саксофонист Ян Гарбарек го закрива на 3 ноември. Междувременно публиката ще може да чуе и Дейв Холанд квартет с Крис Потър, Дина Дероуз, както и Теодосий Спасов с Влатко Стефановски. Към основната програма на есенните вечери са включени майсторски класове, джем сешъни, изложби, учредена е награда за цялостен принос в джаза, като и Младежки конкурс за джаз изпълнители.

Интервю с Веселина Сариева, директор на фондация „Отворени изкуства“ и организатор на няколко събития в програмата, можете да прочете ТУК.

 
 

Расистка играчка в яйцата Kinder Surprise

| от chronicle.bg |

Производителите на шоколадовите яйца Kinder Surprise се извиниха на ужасени родители, чиито деца намериха играчки с надпис KKK. Трите букви се намират върху три балона, държани от фигурка на самото яйце.

KKK е характерно и емблематично съкращение на радикалната расистка група Ку Клукс Клан. 

Виктория от Австралия първоначално се „изсмяла в шок“ от играчката, но след това осъзнала колко тежки последствия може да има. За щастие 15-месечният й син Алекссандър още не познава азбуката. „Това е чудовищно недоглеждане от страна на производителите. Повдига въпроси дали компанията наистина подкрепя такива неща и дали това не е подсъзнателна реклама.“

Друга майка, Лиз Камерън, пък оприличи прическата на фигурката на тази на Доналд Тръмп – в миналото той е бил обвиняван в подкрепа на крайно десни идеологии.

 

 

Компанията Ferrero, собственик на Kinder, обясни, че е станала грешка с дизайна на играчка и се извини.

„Първоначално играчката имаше само 1 балон с буквата ‘К’. В следствие обаче бяха добавени още 2 балона, за да се подкрепи структурата й, защото безопасността и качеството на играчките ни е най-висок приоритет. Нямаме абсолютно никакво желание и намерение да се асоциираме с Ку Клукс Клан и искрено се извиняваме на клиентите си. Не подкрепяме тази организация по никакъв начин. Буквата ‘К’ върху балоните е логото на Kinder, а самата фигурка е произведена по повод 50-годишнината на компанията. Всеки, който е получил такава играчка в яйцето си, може да се свърже с отдела ни за обслужване на клиенти и играчката му ще бъде сменена.“

 
 

Мъжете за неписаните правила на писоара

| от chronicle.bg |

Етикетът при писоарите не се засяга достатъчно, а трябва, защото се оказва, че има доста правила. Някои от тях, а може би всички, мъжете изпълняват инстинктивно. Но какви са всъщност?

Питър

Оставяйте пространство между вас и другия човек, ако е възможно. Не е окей да застанете точно до някой друг, особено ако са двама човека и вие се мушнете между тях. Някои хора си цъкат на телефона или си носят бирата, ако сме в заведение. Това според мен е гадно и не трябва да се прави, защото после тези предмети отиват на масата и колкото и да се пазиш, все пак си в тоалетна и мръсотиите се пренасят.

Стивън

Като цяло гледам да използвам кабинка, ако има свободна, защото се притеснявам. Ако все пак ползвам писоар – погледът напред и никакъв визуален контакт.

Сам

Ако е дълга линия от писоари, отивам на най-далечния, фокусирам се върху задачата си и се правя, че не забелязвам кой идва и си отива.

Майкъл

Никога не заставам до някой, ако имам избора – независимо дали писоар или кабинка. Също така, винаги използвам сешоарите за ръце, за да избегна неловката тишина и да дам възможност на останалите да си вършат работата на спокойствие. И още нещо основно – никога не трябва да ви хващат, че излизате от женската тоалетна.

Дарън

Ако има три писоара и всеки от крайните е зает, никога не ползвайте този по средата. Отиде в кабинка.

Джоел

Оставате възможност на тези, които идват след вас, да не застават до вас. Заемайте първо най-крайните писоари. Не заговаряйте никого, не гледайте никого, не си тананикайте и не привличайте внимание като цяло. Свършете си работата, измийте си ръцете и напуснете.

 
 

Дедпул се закача с Хю Джакман за #10YearChallenge

| от chronicle.bg |

Шегите на гърба на Хю Джакман от страна на Дедпул (и респективно на неговия приятел и колега Райън Рейнолдс) продължават. Уолварийн е емблематичен образ още от началото на X-Men като Джакман се появява в ролята общо 11 пъти. Дедпул – не чак толкова.

Официалният акаунт на филма „Deadpool“ в Twitter също участва в предизвикателството #10YearChallenge, в което хората пускат две свои снимки – от сега и отпреди 10 години. В поста виждаме снимка от „X-Men Origins: Wolverine“ с Логан в цялата му екшън красота, а до нея – снимка на гроба му, маркиран с X от Лора – негов клонинг и дъщерна фигура.

За сега Джакман не е отговорил на закачката, но сме сигурни, че отговорът се подготвя. Шегите между него и Рейнолдс не са от вчера. Дедпул обаче не спря с Уолварин. Следващият пост е насочен директно към добродушния гигант Колосъс:  

Хю казва, че с радост би играл друг супер герой, но никога няма да се завърне в ролята на Уолварийн. Това, разбира се, не спира Рейнолдс и много други да се опитват да променят мнението му – най-често чрез шеги. Дедпул често се подиграва на на колегата си като веднъж носи негова маска, а във втория филм имаше музикална кутия със сценката от смъртта на му.

Deadpool-Movie-Hugh-Jackman-Mask

 
 

Netflix инвестира още повече милиарди за оригинално съдържание през 2019

| от chronicle.bg |

Netflix влага огромни усилия в развитието на портфолиото си с авторски проекти. „Fyre: The Greatest Party That Never Happened“, „Black Mirror: Bandersnatch“ и „Tidying Up with Marie Kondo“ са само част мастодонтите на платформата. Те имат едно общо нещо помежду си – струват много пари.

Миналата година компанията имаше бюджет от $12 милиарда долара за проекти. Тази година той ще е $15 милиарда.

„Вярваме, че [Netflix] може да инвестира повече тази година с цената да забави развитието си за момент, но да спечели в дългосрочен план“, казва Бен Суинбърн от Morgan Stanley. В същата графа бюджетът на Netflix през 2017 година е $8,9 милиарда. Някой маркетолози прогнозират през 2020 той да достигне $17,8 милиарда.

„Колкото повече пари вкарваш, толкова повече хора ще намерят нещо интересно за гледане на сайта ти“, сподели Рийд Хастингс изпълнителният директор на Netflix. „Както казват – трябва да похарчиш пари, за да изкараш пари, особено с конкуренти като Disney.“

„The Umbrella Academy“, „Velvet Buzzsaw“ и „High Flying Bird“ са някои от заглавията, които очакваме следващия месец. Сънданс започва другата седмица, така че Netflix може дa пусне и още нови филми преди фестивалът да приключи.