shareit

ЕС удвоява финансовата помощ за Турция заради бежанците

| от chronicle.bg |

Европейският съюз ще удвои сумата, която предложи на Турция в помощ на сирийските бежанци в страната, и ще приема сирийци директно от Турция. Това се посочва в проектопредложение от срещата на върха ЕС-Турция, посветена на миграционната криза, съобщава БТА.

Агенцията се е запознала с проект на изявление, подготвено за днешната среща в Брюксел, в което са изброени действията, които двете страни могат да предприемат, за да сложат край на миграционната криза.

Сред тях е предложение Турция да приема обратно всички нередовни мигранти от гръцките острови, включително сирийци, а ЕС ще приема директно от Турция един сирийски бежанец за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови.

Европейският съюз ще предложи допълнителни три милиарда евро до края на 2018 г., за да помогне на Турция в подслоняването на сирийците. По този начин ЕС удвоява сумата от предишното предложение. Европейският съюз ще облекчи изискванията за визи за турските граждани, които искат да посетят Шенгенската зона, до края на юни, тоест по-рано от планираното, съобщава Reuters, като се позовава на проекта за изявление.

 
 
Коментарите са изключени