shareit

ЕС одобри трансатлантическото споразумение за споделяне на данни

| от chronicle.bg, по БТА |

Страните-членки на ЕС днес дадоха зелена светлина на споразумението със САЩ, целящо да защити трансатлантическия трансфер на данни, съобщи Европейската комисия.

Споразумението, известно като „Щит за личните данни“, ще замени системата „Сейф харбър“, която над 4000 компании използват за пренос на данни.
От 2000 г. „Сейф харбър“ регулира споделянето на данни между компаниите в САЩ и ЕС. През октомври 2014 г. Съдът на ЕС обаче постанови, че не се съблюдават изцяло правата на европейските граждани.

Това стана след разкритията през 2013 година за масово шпиониране от американските разузнавателни служби, припомня ДПА.

Целта на новата схема е по-голяма протекция на европейците, чиито данни се прехвърлят към американски сървъри. На гражданите на ЕС се предоставят повече средства за търсене на компенсации при възникване на спорове, посочва Reuters.

„Щитът за личните данни“ е „фундаментално различен“ от „Сейф харбър“, коментират в изявление еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова и заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип.

„Той налага ясни и силни задължения на компаниите, боравещи с данните, и гарантира, че тези правила се следват и прилагат“, отбелязват двамата комисари. Те допълват, че всяко използване на лични данни за целите на правоприлагането и националната сигурност в САЩ ще подлежи на ясни ограничения.

„И потребителите, и компаниите могат да имат пълно доверие в новото споразумение“, гласи изявлениетo, цитирано от ДПА.

Новата рамка ще заздрави трансатлантическата търговия с цифрови услуги за над 250 милиарда долара чрез улесняване на трансграничните трансфери на данни, които са от решаващо значение за международния бизнес, допълва Reuters.

Окончателната версия на „Щит за личните данни“, одобрена днес от представителите на страните в ЕС, ще бъде официално приета от Еврокомисията във вторник.

 
 
Коментарите са изключени