shareit

Ердоган оттегля съдебни си искове за обида

| от chronicle.bg, по БТА |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оттегля всички съдебни искове за обида на неговата личност. Това стана ясно по време на събитие в петък вечер, организирано в памет на убитите и ранените при опита за преврат на 15 юли.

„Само веднъж ще простя и ще оттегля всички искове за многото случаи на неуважение и обиди, които бяха отправени към мен“, каза турският президент.

По-рано тази година министърът на правосъдието съобщи, че в страната са заведени 1 845 съдебни дела за обида на президента. Сред подсъдимите са лидери на опозиционни партии, както и хора, публикували коментари в социални медии.

Ердоган вече спечели няколко подобни дела, припомня ДПА.

Турският президент също така призова страните от Запада да не се месят във вътрешните работи на Турция.

„Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи!“, призова Ердоган.

„От ЕС или други западни държави…Нито един представител не дойде да поднесе съболезнования“, каза Ердоган и отбеляза, че 237 цивилни и лоялни членове на силите за сигурност са загинали при опита за преврат. Той обвини критиците, че застават на страната на пучистите.

В коментар на чистката на десетки хиляди държавни служители заради предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за мозък на преврата, Ердоган каза, че Турция ще отстрани толкова хора, колкото е необходимо.

На същото събитие премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че армията е прочистена от привърженици на Гюлен.

 
 
Коментарите са изключени