shareit

ЕП гласува 400 млн. евро за бежанците

| от chronicle.bg |

Европейският парламент одобри 401.3 милиона евро до края на годината за овладяване на миграционната криза.

Средствата са предназначени за страните – членки, които са най-силно засегнати от миграционния поток, сред които Италия, Гърция и Унгария, приели най-голям брой сирийски бежанци, както и за европейски служби, работещи по кризата.

По-късно днес предстои нова среща на европейските лидери по темата, където най-вероятно ще се вземе решение за т.нар. горещи точки за прием и регистрация на бежанци.

Ще бъде обсъдено за създаване на европейска гранична полиция, както и турското искане за зона за сигурност в Сирия, което не среща особено силна подкрепа. Очаква се България да защитава идеята за зона.

Европейската комисия ще докладва резултата от преговорите с Турция, като за момента срещу задържането на няколко милиона имигранти от страна на Анкара й се обещава поетапно отпадане на визите – първоначално само за турски бизнесмени.

Страните-членки са обещали 330 милиона евро към тазгодишния бюджет на Евросъюза, но ще трябва да изплатят тези пари чак идната година. Те ще бъдат в допълнение към 70-те милиона спешна помощ за удържане на миграционния наплив.

 
 
Коментарите са изключени