Експозиция в Троянския манастир разказва за историята му

| от chronicle.bg, БТА |

В музея на Троянския манастир „Успение Богородично“ посетителите вече могат да видят обновена зала, посветена на историята на светата обител, съобщи за БТА игуменът Велички епископ Сионий. В 15 табла са проследени основни моменти от миналото, като най-значимото е донасянето на чудотворната икона.

В експозицията също се представя просветното и революционното дело на манастира през годините. Има и табла, които говорят за местните поборници и участници в освободителните борби, както и за значими игумени на светата обител. В залата са изложени и древни предмети, свързани с историята на манастира и с бита на игумените, както и богослужебна утвар, оръжия от революционното дело. Може да се види и Троянският дамаскин.

„Залата е наречена „Историята на манастира“, но това е отворена история, защото говори за непреходни неща и с цялостната експозиция показва неща, свързани с Божията милост и благодат към нас, човеците“, посочи епископ Сионий. Той добави, че музеят на манастира предстои да се разширява с още обновени зали и експозиции.

В момента върви усилена работа по ремонта на Антимовото крило на Троянския манастир, за което правителството в средата на август отпусна половин милион лева. Финансирането вече е получено. Престои реконструкция, укрепване и реставрация на крилото. Проектът, по който ще се извършва всичко това, е одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Крилото е в много окаяно състояние. Митрополит Григорий, който беше преди мен игумен на светата обител, е направил покривните конструкции, което го е спасило от разруха. Във вътрешен план има нужда от доста конструктивни намеси. Трябва да бъде подкрепено с няколко вътрешни стоманобетонни стени, както и със стена пред него, защото то е построено на скат, който не е много устойчив и тези укрепителни мерки трябва да стигнат до самата скала, защото целият манастир е върху скала“, заяви Величкият епископ Сионий. Той добави, че в момента се прави пълно почистване на компрометираните участъци, подменят се греди, тъй като Антимовото крило е изградено от греди, глина и плет.

Голямата изненада за строителите и братството на манастира е била малка стаичка, открита при ремонтните дейности. Тя е била направена с цел в нея да се скрият двама-трима човека. По думите на игумена интересното е, че в нея се влиза само през един прозорец, който от външната страна е направен като шкаф. Не може да се каже колко голямо е било скривалището, тъй като при ремонти през годините през него е минала противопожарна. Най-вероятно в него братството на светата обител е държало по-ценните икони и утвар на манастира. „Такова нещо обаче може да се види добре реставрирано в Кордопуловата къща в Мелник. Това в архитектурата на българската къща по време на Османското робство е било често срещано“, заяви игуменът и добави, че скривалището ще бъде реставрирано, както е било.

Автентичен облик ще има и цялото Антимово крило, което се намира пред храма, с източно изложение е, и от него се вижда целият манастирски двор. Епископ Сионий разказа, че крилото е построено през 1835 г. и се смята за най-старата част от светата обител, въпреки че съвпада със строежа на храма. То е изградено малко по-рано, тъй като е имало нужда от представително за онова време крило, където да бъдат посрещани гостите на светата обител и всички дарители, благодарение на които е построен и целият манастир.

В това крило са се намирали игуменарницата и най-представителните стаи за посрещане на гости. Крилото е свързано с живота на архимандрит хаджи Макарий, архимандрит Климент – най-дългогодишният игумен на манастира, който от 1809 г. поема светата обител и игуменства 42 години. Крилото е свързано с това, че по време на Освободителната Руско-турска война е служило за щаб на генерал Карцов. Там са посрещани екзарх Антим, екзарх Йосиф, патриарх Кирил и редица други високи гости на светата обител.

Крилото е наречено Антимово, защото последният негов обитател се е казвал архимандрит Антим – много духовен и значим човек за манастира и за православието. Той е известен с това, че е изповядвал поклонниците, които идват в манастира, а тази задача се възлага на най-духовно просветените хора и на най-запознатите с духовния живот и укрепнали във вярата хора. Бил е изключително скромен човек, много смирен и пример на послушание и скромност пред всички монаси и поклонници. Имал е обичай – след вечеря с братята в трапезарията, е излизал, минавал е през гробището на манастира, където са погребани братята от древност до наши дни, запалвал е всички кандила и тогава се е прибирал в Антимовото крило. Същото нещо е правил сутрин преди богослужение. Това е човек, свързан не само със земната, но и с небесната църква, добави игуменът.

Епископ Сионий разказа още, че архимандрит Антим в края на всяка изповед се е отправял със слово към изповядващия се, като тези слова са били много духовно преживени и богословско изградени. „Такъв човек е бил архимандрит Антим и затова в историята на манастира е останало Антимовото крило. Ние запазихме това име, за да почетем този бележит духовник, който е положил много труд за хората, които са идвали тук в скърби, в нужди, в печал, в радост. Той просто е бил човекът, който ги е успокоявал, радвал се е с тях, подкрепял ги е и смятам, че е редно неговото име да бъде поменавано и увековечено с това крило“ каза епископ Сионий.

 
 

Бродуейският хит „Исус Христос – суперзвезда“ идва у нас

| от chronicle.bg, БТА |

Бродуейският хит „Исус Христос – суперзвезда“ ще има три представления у нас – на 5, 6 и 7 април от 20.00 ч. в зала 1 на НДК.

След няколкото български постановки през последните години, този път пристига оригиналният и най-успешен бродуейски мюзикъл за всички времена от композитора Андрю Лойд Уебър и майстора на лириката Тим Райс. В главната роля е звездата Тед Нийли, който играе Спасителя в едноименния филм на Норман Джуисън и постави рекорд с над 2000 представления на „Исус Христос – суперзвезда“ на Бродуей, Уест Енд и останалите големи сцени по света.

В екипа са 55 забележителни артисти, музиканти и технически специалисти.

Наричан още първата рокопера, шедьовърът ще потопи зрителите в дните преди Възкресението на Спасителя – последните дни на Исус от влизането му в Йерусалим, през Тайната вечеря и Разпятието до Светото Възкресение, които ще бъдат разказани от световни звезди на мюзикъла. Хитовете Gethsemane (I Only Want to Say), I Don’t Know How to Love Him, Could We Start Again Please?, Superstar и много други ще звучат от сцената в зала 1 на НДК.

Премиерата на „Исус Христос суперзвезда“ е през 1971 г. Представянето на спектакъла на Бродуей предизвиква обществени спорове, противоречиви оценки и протести от религиозни групи. През 1973 г. в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла с режисьор Норман Джуисън и Тед Нийли в ролята на Спасителя. Преди това рокоперата е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Иън Гилън от „Дийп пърпъл“.

През 1972 г. рокоперата получава пет номинации за наградата „Тони“ – за музика, либрето, актьор в мюзикъл – на Бен Верийн за ролята му на Юда, сценичен дизайн, костюми и осветление. През същата година Бен Верийн печели отличието на Световните театрални награди, а Уебър – за най-обещаващ композитор.

Следва награда „Тони“ през 2000 г. за най-добро възстановяване на мюзикъл и последно през 2017 г. – най-престижната британска награда „Лорънс Оливие“ за завърнал се на сцена мюзикъл.

 
 

Червените коси на Холивуд, които обожаваме: Част 2

| от chronicle.bg |

Преди време ви показахме любимите ни червенокоски от киното. Червеното ни е любимо, затова продължаваме. 

Естествено, че когато става въпрос за женската коса, всички цветове са хубави. Е да, но червеното (във всички негови нюанси) си е най-хубаво. Наречете го банално, тривиално или както искате, то си е нашият любим цвят. Защото е секси, защото е рядко срещано, защото когато й отива, е най-подходящият цвят за нея. Всъщност това е единственият цвят, при който не ни пука дали е естествена или не. Ако й отива червено, може да се боядисва колкото си иска.

Днес сме на червена вълна. Ей така, без повод. Понеделнишки. Защото те превземат екрана. Тази година, миналата, всяка година.

Имаме Кейт Мара в House of Cards, Чесика Частейн в The Death and Life of John F. Donovan (излиза в началото на 2018 г.), Ейми Адамс в „Лигата на справедливостта“, Ема Стоун, където се сетите и още много. Вижте червената галерия горе, в която сме събрали още от най-яките червенокоси актриси от днес… и вчера (защото едно време си бяха добри).

 
 

Калифорнийската мечта на Хайди Клум

| от chronicle.bg |

Хайди Клум е една от любимите ни жени. На 44 и майка на четири деца, германският топ модел продължава да бъде в изумителна форма.

Обичаме Клум още повече и заради факта, че не пази красотата си само за себе си, а често ни радва с нея със съблазнителни снимки в Instagram.

На последната такава моделката написа, озаглавена „California Dreaming”, Клум събира лъчи под жаркото слънце напълно гола.

Е, ако досега сте нямали причина да й завиждате, какво ще кажете за разликата във времето навън и калифорнийското слънце?

Хайди не само е във форма, но е и в серия. Преди няколко дни пусна видео от банята, на което прави сърце по запотената врата на душ кабината.

Склонността на Клум към голотата обаче си има много ясно обяснение.

„Израснах по нудистки плажове с родителите си и самата аз съм нудист. Нямам проблем с голотата. Свободна съм. Обичам да ходя на отдалечени плажове, на които няма много хора, и обичам да се разкарвам по монокини“, разказа преди известно време моделката пред известно списание.

Вижте повече в галерията.

I ❤️my new @heidiklumintimates #heidiklumintimates #heidiklumswim

Публикация, споделена от Heidi Klum (@heidiklum) на

 
 

Вдовицата на Джон Ленън осъди собственици на бар заради името му

| от chronicle.bg по БТА |

Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно спечели делото срещу собственика на хамбургския бар, който го кръсти „Йоко Моно“ заради сходство с нейното име.

Собственикът на заведението Нима Гару-Пур не скри своето разочарование от решението на съда. „Надявахме се да запазим името си и малко ми е тъжно, че го изгубихме. Това някой от друг континент да може да даде на съд някакъв малък бар е просто абсурд!“ заяви изгубилият делото.

На 12 юли съдът в Хамбург излезе с предварително решение за забрана за използването на названието „Йоко Моно“. Гару-Пур се подчини на магистратите и преименува заведението си, като го преобрази на „Скоч Моно“.

Собственикът ще обжалва решението в законния срок и ще се опита да възстанови изцяло предишното име на бара.