shareit

ЕК представя днес десетия доклад за напредъка на България

| от chronicle.bg |

Европейската комисия ще представи по обед оценката си за свършеното от българските власти срещу корупцията и организираната престъпност през последната една година у нас. Девет поредни години след влизането в Европейския съюз България и Румъния са обект на наблюдение и препоръки от Брюксел.

Днес Европейската комисия ще публикува 10-тия си доклад с политически оценки за работата на МВР, следствието, службите, прокуратурата и съда. Механизмът не води до санкции за България от ЕС – докладите само констатират предприетите мерки на правителството за промяна на законите и дали те водят до независимост на институциите и ефективна борба с политическата корупция и мафията.
Тази информация де юре е предназначена за правителствата на останалите 27 страни-членки на съюза и особено за онези, които още през 2006 година имаха резерви към пълноправното членство на България и Румъния и покриването на европейските стандарти за върховенство на закона. Липсата на убедителни резултати се превърна в повод за някои държави от 2009 година насам да блокират присъединяването на София и Букурещ към Шенгенската зона без вътрешен граничен контрол в Евросъюза поради липса на доверие.
В текста на днешния доклад се очакват за пореден път негативни констатации както за Висшия съдебен съвет, така и за прокуратурата. Описват се подробно редица скандали в медиите, свързани със съмнения за търговия с влияние и намеса на изпълнителната власт в работата на магистратите.
Отбелязват се и промените в конституцията, но сред предстоящите заключения са липсата на убедителни резултати в съдебната реформа и противодействието на корупцията, които все още остават написани стратегии на хартия, но не и приложени на практика.
 
 
Коментарите са изключени