shareit

Ейми, Ейми, Ейми – Оскар за една икона

| от |

„Този филм е всичко за Ейми Уайнхаус. Той е всичко, което тя показа на света и което наистина беше: не просто любимката на таблоидите, а едно красиво момиче с невероятна душа – забавна, интелигентна, остроумна, специална, грижовна“. Това каза във вълнуващата нощ на Оскарите режисьорът на документалния филм „Ейми“ Асиф Кападия, след като грабна статуетката.

Филмът разкрива подробности от интимния свят на покойната Ейми Уайнхаус от началото на кариерата и в края на 90-те години до смъртта й през 2011 година. Лентата е компилация от домашни, автентични кадри от живота на Уайнхаус, които позволяват да надникнем в света й по уникален начин – като станем част от него.

„Искахме да направим филм, с който да покажем на всички това, което тя наистина бе“, коментира продуцентът Джеймс Гей – Рийс.

Това е филм за феновете на Ейми, както я обичахме във всичките и състояния и форми – и позакръглена, и слаба.

Идеята за лентата идва от изпълнителния директор на лейбъла на Ейми – Юнивърсъл Мюзик. Той води първите разговори с Кападия и Гей-Рийс. Първоначално семейството на Ейми се съгласява да съдейства за създаването на филма, до момента в който вижда необработените кадри. Бащата на Ейми – Мич го определя като „нещастен и подвеждащ портрет“ на дъщеря му. Може би поради факта, че във филма се вижда как той не позволява на дъщеря си да постъпи в клиника за лечение, защото това ще попречи на турнетата и музикалните й ангажименти.

Все пак Кападия и Гей-Рийс продължават напред в работата с близки и приятели на Ейми и историята се превръща в нещо като Параграф 22. „Налагаше се да убеждаваме близките й, че истината трябва да излезе на яве и за това е нужно те да ни допуснат до спомените с нея“, разказват от екипа.

Филмът, разпространяван от A24, е не само за възхода на Ейми Уайнхаус към славата и успеха, по времето на който печели множество награди Грами. Той е и за изпитанията, кризите и дълбините на пристрастяването й към наркотиците и заболяването й от булимия – всичко, преминало някак повърхностно през очите на обществото. Проблеми, които в крайна сметка водят до нейната смърт в разгара на кариерата й, когато е едва 27-годишна. Запечатани са моментите до доклада на съдебния лекар, който твърди, че Ейми Уайнхаус е починала от отравяне с алкохол.

А в дъното на всичко е нейната голяма любовна история… която я тласка към пределите на силите й.

 
 
Коментарите са изключени