shareit

Египет призна, че руският самолет е свален от терористи

| от chronicle.bg |

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси за пръв път призна, че руският самолет, който се разби в Синай миналата година, е бил свален от терористи, предадоха агенциите. При катастрофата на 31 октомври загинаха всички 224 души на борда.

„Сложен ли е край на тероризма? Не, не е, но ще бъде, ако се обединим. Какво е целял този, който е свалил руския самолет? Имал е за цел да навреди на египетската туристическа индустрия и да засегне отношенията с Москва“, заяви Ас Сиси в реч по телевизията.

Това е първото официално признание от страна на Египет, че самолетът е бил свален умишлено, отбелязват наблюдатели. Русия обяви катастрофата за терористичен акт още през ноември миналата година, припомня ТАСС. Египетският клон на „Ислямска държава“ пое незабавно отговорността, заявявайки, че е успял да постави малка бомба във вътрешността на самолета. Досега обаче Кайро твърдеше, че причините за атентата са неизвестни. Египетското следствие не изключваше нито една версия за катастрофата, включително техническа неизправност.

 
 
Коментарите са изключени