shareit

Една сутрин с Nike+ Run Club

| от Цвети Иванова |

Срещам се с Иво от Nike+ Run Club в една мрачна, дъждовна, мартенска неделя, в която единственото действие, което искам да извършвам, е активно лежане.

Уговорката обаче си е уговорка – ставам, паля колата и стигам до Paradise Center с деликатно закъснение.

Магазините в мола още не са отворили и атмосферата е странна: обичайната глъчка е отстъпила място на оглушаваща тишина, а коридорите са по-пусти от „пътя“, по който вървят героите на едноимененния роман на Кормак Маккарти.

В магазина на Nike обаче ме чака изненада – оказва се пълен с усмихнати хора в спортни екипи, които загряват за традиционното неделното бягане на Nike+ Run Club и очевидно се забавляват, независимо от дъждовните облаци.

Загрявката свършва няколко минути след пристигането ми и всички напускаме мола от входа откъм Южния парк, където Иво дава старт на днешното неделно бягане.

Едно момиче изсвирва с вувузела, разцепвайки сутрешния въздух и ентусиастите тръгват към парка в бодър тръс.

Иво е треньорът на Nike+ Run Club и един от основателите му.

Логичният въпрос: „Какво правят тези хора тук в неделя сутринта?“.

„Тичат…и се забавляват“, отговаря ми той. Не мога да споря, тъй като го видях с очите си.

Nike+ Run Club е започнал първо като инициатива на служителите на фирмата, които обичат да тичат и да тестват маратонките на марката.

Постепенно обаче различни хора от различни възрасти се присъединяват към клуба, за да тичат заедно, организирано, всяка неделя.

Целта на бягането не е състезателна. „Всеки трябва да се състезава сам със себе си“, казва Иво и съм склонна да му вярвам.

Клубът няма комерсиална цел – в него участват хора, които обичат движението и спорта, както и такива, които искат да се погрижат за по-доброто си здраве и тялото.

Лека-полека всички те стават част от една общност на активни и ентусиазирани хора, които поставят движението и силата като свой приоритет пред спането до късно.

Иво и другите организатори от клуба правят срещи с професионалисти, канят треньори, обучават членовете на клуба как да тичат правилно, как да изберат най-добрата обувка за бягане, какви терени да предпочитат, как да стъпват, да дишат и да се предпазват от травми. И клубът се разраства.

Дори в дъждовни дни в магазина на Nike рано сутрин се събират около 80 човека, които спортуват заедно, подкрепят се, а след това – разговарят.

Мотото на Nike+ Run Club е „Спортисти обслужват спортисти“. Ако думата „спортисти“ ви се вижда твърде амбициозна, това не бива да ви плаши.

Затова в клуба членуват хора, повечето от които нямат досег до професионалния спорт. Те просто обичат да тичат и това е чудесно.

Nike, бягане

„Кои са най-честите грешки, които допускат начинаещите в бягането?“, питам Иво.

„Да се бяга с неправилната обувка много често води до контузии. Опитваме се да предпазим нашите хора от травми, както и от спад на мотивацията.“

Бягането е утвърждаващ процес. Само хората, които го практикуват, разбират за каква магия става въпрос.

“ И ние искаме да привлечем повече хора към каузата ни – да се бяга за здраве, за динамика, за живот“.

„А задължително ли хората в клуба да бягат с Nike или някой може да дойде тук и да тича с други обувки?“.

„Всеки може да бяга с каквото иска и каквото му е удобно. В даден момент хората сами стигат до извода коя е най-добрата обувка за тях“, отговаря Иво.

За завършек на нашия разговор, решавам отново да бъда духовита:
„Как ще мотивираш да дойда и да бягам, при положение че това, което обичам да правя в неделя сутринта, е свързано със спане до късно и обилни закуски?“

Иво има готов отговор: „Ако дойдеш един път и видиш колко е зареждащо, колко е вълшебно, как се усмихват и се забавляват хората и колко енергични се чувстват след това – за деня, а и за цялата седмица, няма да има нужда да те мотивирам. Следващият път просто ще дойдеш сама“.

Някак съм склонна да му вярвам. И кой знае, може би другата неделя, вместо да стана в 11ч. с подути от сън очи и да се набухам с кроасани, ще отида да тичам с Nike+ Run Club.

Това не е всичко. Мотивацията от Nike пристига и във вид на мобилни приложения, които набират все по-голяма популярност поради една проста причина: карат ни да се чувстваме част от едно цяло и ни подкрепят в моменти, когато, изплезили език на пътеката, се чудим дали не е по-лесно да лежим на дивана и да хрупаме чипс.

Приложенията са Nike+Training club и Nike+Running App и може да си ги дръпнете още днес.

Те са безплатни и разработени във варианти за iOS и Android. Бегачи от цял свят ги ползват, за да споделят един с друг колко километра са успели да избягат днес или защо вчера не са вдъхновени за бягане. Nike+ Training Club дава пакет от тренировъчни режими, възможност за определяне на маршрути за бягане и забавни начини за споделяне с приятели.

 
 
Коментарите са изключени