shareit

Един загинал и 12 ранени при експлозия в германски бар

| от chronicle.bg |

Един човек загина, а 12 бяха ранени, след като сирийски мигрант се взриви в германския град Ансбах по време на музикален фестивал. Първоначално беше съобщено, че става дума за умишлена експлозия. Полицията отцепи района около винения бар Юджийнс.

Впоследствие стана ясно, че 27-годишен мъж, на когото не е даден бежански статут, се е самовзривил, след като му е отказан достъп до музикалния фестивал. 2 500 души са евакуирани след експлозията, станала в около 22.10 ч. местно време. Трима от ранените са в тежко състояние. В града, в който живеят около 40 хил. души, през нощта е настанала силна паника.

Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман заяви, че нападателят е влязъл в Германия преди две години, но преди година му е отказан бежански статут. Позволено му е било да остане в Германия предвид ситуацията в родната му държава и му е предоставен апартамент в Ансбах.

Херман посочи, че е „разгневен“ от атаката, която има белезите на ислямски самоубийствен атентат. Според него тя демонстрира нуждата от подсилване на контрола на тези, които идват да живеят в страната. 27-годишният мъж е опитвал да се самоубие два пъти преди и не е ясно дали е планирал само собственото си самоубийство или е имал намерението да убие и други. Бомбата в раницата му обаче е била достатъчна, за да убие и рани много други, особено ако е бил допуснат до фестивалната част.

Това е пореден инцидент в Германия в последните седмици.

Преди дни в Мюнхен младеж откри стрелба и уби 9 души, а преди седмица друг нападна пътници във влак с брадва във Вюрцбург, Бавария.

 
 
Коментарите са изключени