shareit

Един британски режисьор, който обича София

| от chronicle.bg |

Какво може да накара един филмов режисьор, завършил в Лондон, да се премести в България?

“Обичам София, защото синът ми е тук, това е една от основните причини. Също така, защото съм живял в големи градове през живота си. Например в Лондон, където много неща се случват и е много наситено с култура. От друга страна тук в София имам чувството, че има достатъчно пространство, за да се случват различни неща и това ми дава мотивация за работа“, казва Том Кърк. Той обича музиката и киното почти поравно.

Идва в страната за първи път през 2005 година. Тогава не знае, че има такова място. Като британец, свикнал хората да бъдат деликатни и да се извиняват непрекъснато, в началото преживял културен шок, свързан с общуването с прямите и директни българи, но вече се чувства напълно интегриран.

Днес казва, че в София се чувства добре като артист, защото не е само потребител на чуждо изкуство, а проявява много по-голяма инициативност, отколкото е проявявал в Лондон, където всяка седмица идват световни звезди.

В продължение на 2 г. Том снима филма „Последната линейка в София“ – това е и едва вторият документален филм в историята на „Седмицата на критиката“ в Кан. Лентата печеливтората по значимост награда в рамките на селекцията.

В България участва в различни доброволчески инициативи, благодарение на които среща различни артисти в София. Те му дават смелост да започне да организира свои малки некомерсиални събития, най-популярно от които е съчетаващият кино и музика проект Crooked Cinema / Кино на чорчик.

Том е един от героите на „7 ЛЪЧА“ и „Мулти култи колектив“, които заедно разказват в седем късометражни филма утвърдени чуждестранни артисти от Перу, Япония, Холандия, Пакистан, Англия, Гърция и Русия, които са избрали да живеят и творят в София.

Видеата на режисьора Николай Василев разказват за живота и креативния процес на музикант, сценограф, режисьор, художник, актьор, дигитален артист, танцьор, както и за връзката им със София и за това как градът ги вдъхновява да се развиват професионално. Проектът цели да покаже София, нейната богата културна динамика и творческа енергия през очите на тези, които не са родени в нея, а сами са избрали да творят тук, а от друга, дава видимост на успешната артистична и социална интеграция на хора от целия свят.

Още с интересни герои като Том можете да се запознаете тук. 

 
 
Коментарите са изключени