shareit

Джон Бейнър се оттегли от поста си

| от chronicle.bg по БНР |

Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, официално обяви, че ще подаде оставка в края на октомври. Това е третият по-важност пост в държавата, след този на президента и вицепрезидента на САЩ.

Бейнър шокира официален Вашингтон с обявяването на своето решение, малко преди срещата на закрити врати на републиканците, предава БНР.

“Това е денят. Това все трябва да се случи някой ден. Защо да не е днес ? “, каза той. Според Бейнър продължителното лидерство би причинило сътресения и би нанесло непоправима вреда на институцията. На пресконференция той категорично заяви, че не е бил принуден да напусне работа, а е планирал да подаде оставка в края на годината.

Въпреки изявлението на Бейнър, че оставката е негово лично решение, преобладаващото мнение е, че той е бил подложен на силен натиск от страна на консерваторите в неговата партия, които го обвиняват за неуспеха в борбата им с администрацията на Обама.

Новината за оставката на Бейнър бе посрещната с аплодисменти от консерваторите във Вашингтон. Един от потенциалните кандидати за президент на Републиканската партия Марко Рубио съобщи новината и заяви, че „е дошло време да се обърне страницата и да се даде на новото поколение лидерството в тази страна.”

Джон Бейнър бе избран за първи път в Конгреса през 1990 г. През 2011 г. става председател на Камарата.

За негов наследник фаворит е 49 годишният републиканец Кевин Маккарти от Калифорния.

 
 
Коментарите са изключени