shareit

Джереми Кларксън: В училище го караха да ближе тоалетната чиния, а Levi’s го намразиха заради срив в продажбите

| от chr.bg |

В средата на април Джереми Кларксън навърши 60. Както може и да се предположи, звездният водещ трябваше да се примири със скромно парти с най-близките си заради пандемията и препоръките за самоизолация.

Ежедневието на Кларксън не се различава от това на повечето хора по света, но се опитва да се разнообразява с онлайн чатове, интервюта и виртуални срещи с фенове.

Заради острото му като бръснач чувство за хумор британецът винаги е интересен на публиката. А лафовете му могат да разсмеят и най-уплашения от коронавируса човек на планетата.

Освен телевизионен водещ, Кларксън е още журналист, писател и автомобилен специалист. Човек-оркестър!
Даже свири на барабани, но признава в типични си стил, че това не е най-големият му талант. „В света на барабанистите аз съм това, което е Германия в света на крикета“, казва той. Немците са четирикратни световни шампиони по футбол, но в крикета са нещо като България в бейзбола, без да подценяваме ентусиастите, които обожават този спорт у нас.

Кой знае… Джереми може и да не е толкова зле с палките в ръцете, но важното е купон да става. Обича около него да е весело и хората да се забавляват.

Но напереният и на моменти арогантен 60-годишен тип, който виждате сега, няма нищо общо с момчето отпреди 45-50 години. „Смотаняк“ – това е най-честото определение за него от тези, които го помнят от началото на 70-те на миналия век.

Кларксън прекарва около 10 години в пансиона на училището в Рептън, Дарбишър, а първите няколко от тях са много тежки. Момчетата от горните класове го нарочили за неудачник и всекидневно се гаврели с него. „Понякога ме караха да ближа тоалетната чиния“, спомня си Джереми. Редовно му крадяли вещите, а в столовата рядко успявал да спаси храната си, която ставала плячка за „старите кучета“. „Претърпях всички възможни унижения, които обикновено превръщат едно момче в тъжен тийнейджър, който мисли за самоубийство“, казва звездата.

Това обаче не го обезкуражава, а го прави само по-силен.

В края на 90-те Джереми вече е много известен. Харесва Levi’s и често е обут с дънки на тази марка. От компанията си мислят, че са ударили джакпота, но се оказват излъгани. В първите си години на водещ Джереми се появява на екран с изключително екстравагантни дрехи, но след това започва да се облича със сако и джинси Levi’s 501. През 1998-а от компанията отчитат 14 процента спад в продажбите заради „Ефекта Кларксън“. Тийнейджърите виждат у него своите бащи и не желаят да приличат на чичковци – така обясняват феномена. „Без проблем ще се откажа от тези дънки, ако от компанията ми платят 40 млн. паунда“, „скромно“ отбелязва Джереми.

Той изобщо не е имал намерение да работи в телевизия и поради тази причина никога не се е явявал на кастинги и прослушвания. През 1987 г., когато вече е основал Motoring Press Agency, го канят на събитие на Citroen. Там той среща Джон Бентли – главен редактор на Top Gear и човекът, който вижда у него идеалния водещ на автомобилно шоу. „Той беше моят човек. Енергичен автомобилен журналист, който може да говори за коли по забавен начин. Той имаше собствено мнение за всичко. Веднага разбрах, че Джереми е нашият нов водещ“, казва Бентли. Свързва ги голямо приятелство, но Кларксън не пази добри спомени от всичките си близки другари.

През 1989 г. Джереми се жени за гаджето си Алекс, но само след половин година тя подава молба за развод. За да стане още по-неприятна ситуацията, Алекс го изоставя заради най-добрия му приятел. Джереми е съкрушен… Но историята не приключва така. Явно Кларксън е бил доста хлътнал по Алекс, която в интервю от 2010-а твърди, че скоро след развода и авантюрата с приятеля на Кларксън, искрата е припламнала отново и любовта им е продължила до 1996-а. Нищо чак толкова стряскащо, освен че през 1993-та Джереми сключва брак с втората си съпруга Франсис…

Като заговорихме за бракове – веднага след края на пандемията официална пред закона ще стане дъщерята на водещия Емили, която се сгоди за приятеля си Алекс Андрю.

Наскоро в YouTube канала DriveTribe Джереми беше попитан какво ще облече и с каква кола ще пристигне на сватбата. „Ще се изтупам и вероятно ще съм с Range Rover sport, но не съм сигурен“, отговори Кларксън.
Някогашният смотаняк от пансиона, който срина продажбите на Levi’s, се превърна във величие, което е любопитно на хората дори с това какво ще носи на сватбата на дъщеря си. Невероятно, нали? Както всичко около човека-оркестър, който обича да свири на барабани, но е като Германия в крикета.

 
 
Коментарите са изключени