Джакомо Казанова: умението да създадеш своя собствен образ

| от chronicle.bg, по WalksofItaly.com |

Джакомо Казанова е познат като един от най-известните любовници в историята. Отвъд мита обаче, този венецианец е и редица други неща – артист, алхимик, шпионин и еретик, който пише сатири, участва в дуели и се разминава дори със строгия режим на Инквизицията.

На днешния ден, преди 293 години, е роден Джакомо Казанова. Вярно или не, ето какво казва историята за тази личност, чието обаяние днес е синоним на сексуалното привличане и силата на плътските удоволствия.

Началото

Казанова е роден през 1725 година във Венеция и още като дете се отличава с много остър ум. На 12 години започва да учи в Университета в Падуа и след излизането си от там умело започва да използва силните си страни, за да стане известен в Европа. Жените обикват острия му език, чара, стила му (част от която е напудрената, парфюмирана и накъдрена перука). Той също ги обича… до такава степен, че по едно и също време има връзка със 16-годишна девойка и нейната 14-годишна сестра.

В младостта си работи като свещеник, но не се посвещава за дълго на това поприще. Хазартът му донася много дългове, заради които се озовава в затвора и след излизането от там, трябва да започне живота си наново. Решава да стане войник. Но тази професия му е скучна и недостатъчно печеливша, затова напуска армията.

„Погазване на святата религия“ 

На 21 години става цигулар. Намира се на точното място в точното време и попада в полезрението на един сенатор, който го кани в дома си и става негов ментор. На Казанова това не му харесва и бяга във Венеция, после в Парма, влюбва се, сърцето му е разбито, а по-късно заминава на околосветско пътешествие, където основното му занимание е да съблазнява жените. Става масон, пише пиеса и накрая, през 1753 година, се завръща във Венеция.

Мълвата за похожденията му обаче тръгва от уста на уста и на 30 години той е арестуван и изправен пред Венецианския съд. Всички знаят за аферите му с омъжени жени, хазарта, връзката му с масоните и го обвиняват в „погазване на святата религия”. Осъден е на 5 години затвор. Килията му е в затвора, който се помещава в тавана на Двореца на дожите, от бягството е „невъзможно“. Казанова прекарва там 13 месеца след като неговият закрилник , граф Брагадин, убеждава пазачите да го преместят. Това проваля плановете на затворника. Той е толкова близо до бягството. Един ден, по време на редовната си разходка, намира парче мрамор и метална отломка. Използва мрамора, за да направи нож от метала и започва да копае дупка в дървения под по леглото в килията си. Но три дни преди бягството графът се намесва и мъжът е преместен в по-голяма и по-светла килия. Време е за план Б.

Бягството

Над килията на Казанова e затворен свещеник. Той обича да чете и надзирателите нямат проблем Казанова и свещеникът да си разменят книги. Постепенно двамата започват да си пишат скрити в книгите бележки, използвайки къпинов сок за мастило. Джакомо Казанова споделя за плана си за бягство и, че има нужда от помощ. Всичко, което свещеникът трябва да направи, е да влезе в килията му, после Казанова ще изведе и двамата навън.

Свещеникът, Балби, се съгласява. Казанова му праща острието, което е изработил в предишната си килия, скрито в голяма чиния с паста. (как точно е станало, това, кой знае?) Едва седмици по-късно другият мъж влиза в килията му. Но имало нов проблем – Казанова има нов съкилинийк – шпионин на Съвета на дожите – позиция, за която мъжът веднага признава на партньора си по килия. Хитрият женкар обаче измисля план – да симулира безпрецедентна вяра в новия си съратник. Доверява му, че имал видение как ангел щял да слезе от небето и да го освободи. Съкилийникът му вярва и когато свещеникът идва през тавана в килията… това е ангелът.

Мъжете връзват всички налични платове и успяват да излязат на покрива на затвора (килията на свещеника е точно под него). Но да скочат от там, е немислимо. След дълго умуване, Казанова забелязва един от мансардните прозорци на двореца в долната част на покрива. След внимателно придвижване по покрива (той почти не полита надолу), успява да се вмъкне вътре и да вземе свещеника с него.

Двамата си взимат кратка почивка, после разбиват ключалка и тръгват по коридорите на двореца. Качват се на гондола и по изгрев слънце вече са избягали. „Така” пише в мемоарите си Казанова „Господ ми осигури всичко необходимо, за да избягам. Това трябва да е истинско чудо и съм горд.

Схемите продължават

Въпреки че все още се води затворник, Казанова няма да намерение да се предава след бягството. Отива в Париж и планира да се „пенсионира” като се посвети на по-престижна професия. Започва да се представя за алхимик. Хората се интересуват от него, защото твърди, че е на 300 години и може да създава диаманти. Попада в полезрението на един граф, който е впечатлен от хладнокръвието му да говори небивалици и го взема за шпионин.

Една от мисиите му е била да заздрави връзките на държавата с Амстердам. Става неизмерно богат… и после пропилява състоянието си по любовници. Така отново се озовава на дъното. През 1760 г., вече напълно разорен, схемите му стават все по-мащабни. Измисля си нова самоличност – шевалие (бел. авт. благородническа титла) дьо Сангалт. Връща се в Париж и убеждава известна благородничка, че може да я превърне в млад мъж с помощта на окултни сили, ако му плати достатъчно. Следват посещение в Англия за среща с крал Джордж III, среща с Екатерина Велика и дуел във Варшава за сърцето на италианска актриса.

През 1774 година, след 18 години в изгнание, получава право да се завърне във Венеция. Девет години след това отново е пратен в изгнание, след като написва язвителна сатира за венецианското висше общество.

Мемоарите – Histoire de ma vie*

В последните си години Казанова забавя темпото … до известна степен. Става библиотекар на граф Йозеф Карл фон Валдщайн на Бохемия – позиция, която за него е толкова самотна и скучна, че обмисля самоубийство. Устоява на последното изкушение единствено за да напише своите мемоари.

Венеция попада под властта на Наполеон Бонапарт през 1797 г. Джакомо Казанова умира на следващата година на 73 години, успял да създаде своя собствен почти митологичен образ и да остане в историята. 

* от фр. – Историята на моя живот

 
 

Jessie J с ужасно откровение пред публика

| от chronicle.bg |

Jessie J, чието пълно цяло име е Джесика Елън Корниш, сподели личен детайл от живота си пред публика на концерт във вторник вечерта.

30-годишната британска певица сподели как докторите са й казали, че не може да има деца. 

„Не ви казвам, искайки симпания, защото аз съм една от милионите мъже и жени, които минават през това и ще продължат“, каза тя пред феновете си в Royal Albert Hall в Лондон. „Това не е нещо, което ни определя. Исках да напиша тази песен за себе си в момент на болка и тъга, но и за да дам радост на себе си и на другите – да им дам нещо, което да слушат, когато стане трудно.“

И продължи: „Ако някога сте се срещали с това или познавате някой, който е, или сте загубили дете, знайте, че не сте сами и че си мисля за вас, когато пея тази песен.“

Певицата прекарва време с актьора Чанинг Тейтъм в последно време. Той беше и на концерта и след песента я подкрепи в Инстаграм.


Вижте тази публикация в Instagram.

This woman just poured her heart out on stage at the Royal Albert Hall. Whoever was there got to witness something special. Wow.

Публикация, споделена от Channing Tatum (@channingtatum) на

„Тази жена току-що изля сърцето си на сцената на  Royal Albert Hall“, пише Тейтъм. „Присъстващите станаха свидетели на нещо специално. Уау.“
Тейтъм и бившата му приятелка, Джена Дюън, съобщиха раздялата си през април след 9 години брак.
 
 

Коя е думата на годината според Оксфордския речник?

| от chronicle.bg |

Щеше да е много хубаво думата да напомня само на Бритни и нейната песен, но не и когато Оксфордският речник я обяви за дума на годината.

Отново сме в онова време, когато (както показва тенденцията от предходните години) някоя дума с отрицателно значение става събирателна за цялата година. През 2017 г. беше леко обнадеждаващата нова дума в английския „youthquake“ (социално сътресение, предизвикано от революционна промяна сред младите хора), преди нея „post-truth“ (пост-истина).

Тази година е ред на думата „toxic“, която беше избрана от Оксфордския речник за дума на 2018 г. – токсичен, в смисъл на „отровен“, „зловреден“, „морално разрушителен“ и „опорочаващ“.

През последната година 45% повече хора са търсили значението на този термин в сайта на Oxford Dictionaries в сравнение с предходни периоди.

„Токсичен“ се отнася почти до всички явления, които белязаха годината… буквално и преносно“ коментират редакторите на речника, цитирани от Time. Думата е избрана не толкова заради броя на търсенията, а най-вече заради широкия обхват от теми, които обхваща.

Думата е свързвана и със сексуалното насилие и патриархата, тъй като съчетанието toxic-masculinity (токсична мъжественост) е едно от най-търсените за последните месеци. Друг аспект е свързан с притесненията на хората за околната среда и собственото им здраве (токсичен газ, токсични отпадъци).

„Toxic“ идва от гръцкото „toxikon pharmakon“, означаващо  „отрова за стрели“. Първото свидетелство за фигурирането й в Оксфордския речник е от 1664 г. в една книга за горите.

Сред претендентите за дума на годината са били „techlash“ (събирателно между „technologies“ и „backlash“, символизиращо негативна реакция) и „gaslighting“ (психологическо влияние върху човек, имащо за цел да внуши на обекта, че няма здрав разум). Освен тях в класацията попадат и  „incel“ („неумишлено самотни“ – субкултурно обозначение за мъже, които не успяват да намерят приятелка и обвиняват жените за това, че ги лишават от „правото им на секс“), „overtourism“ – „предозиране с туристи“ и „big dick energy“ – „високо самочувствие с покритие“.

 
 

Що е то big d*ck energy и как това се превърна в една от най-търсените фрази на годината?

| от chronicle.bg |

Всяка година Оксфордският речник определя думата на годината, като един от критериите е търсения на потребителите. Тази година, както и предходните, резултатът не е в позитивната гама. Думата „toxic“ е думата на 2018 г. 

Тук обаче ще изясним една друга фраза, която е била сред най-търсените  в базата данни през изминалите месеци и дори е била претендент за титлата.

Big dick energy. Ще я познаете, щом я видите. Ще я усетите. Можете дори да я носите. Може дори да не сте мъж и да я имате в огромни количества.

Това лято тази дума беше сред най-обсъжданите в социалните мрежи. Какво обаче представлява big dick energy (BDE)? И как да разберете дали я притежавате? Ето какво трябва да знаем за това ново наименование на едно иначе не толкова „ново“ качество у хората.

Откъде започва всичко?

Всичко започва с туит (в последствие изтрит) от юни на певицата Ариана Гранде, в който тя описва колко надарен е тогавашният й приятел – актьорът Пит Дейвидсън, познат ни от Saturday Night Live.

Въпреки че певицата много бързо изтрива публикацията, тя плъзва из социалните мрежи, а мъжкото достойнство на Дейвидсън е широко коментирано. Един от туитовете обаче дава начало на „понятието“.

„Пит Дейвидсън е висок 190 см, има тъмни кръгове под очите, има силна big dick energy, изглежда зъл, но очевидно е ангелче и обича публично своето момиче.“ пише момиче на име Тина.

Какво е BDE?

Big dick energy  е описвана като „увереност без превзетост“. Никога не може да бъде сбъркана или симулирана. Тя е сексуалният еквивалент на това да напишете чек за 10 хил. долата, знаейки че разполагате с тях в банковата си сметка.

Мъже с BDE могат да бъдат Рами Малек, Крис Евънс, Том Харди, Робърт Дауни Джуниър, Тимъти Шаламе и други. Но не е необходимо да разполагате с пенис, за да я излъчвате.

Също толкова възможно е и жена да я притежава. Риана? Прелива от BDE. Серина Уилямс? Пръска се по шевовете. Кейт Бланшет? Тя е цял АЕЦ.

Някои хора критикуваха наименованието, тъй като навява асоциации, че това излъчване произтича от големия размер на мъжкото достойнство.

Как да забележите BDE?

Тя е нещо, което или имате, или нямате. Тя е тиха увереност, която при някои я има от раждането, други я развиват с времето. Но ключовият фактор е, че тя не се натрапва. Човекът с big dick energy е спокоен и уверен в себе си. Не е срамежлив или тих, но не и арогантен. И определено не се старае да компенсира с нещо. Ако я носи, вероятно има леко дръпнато поведение – но не самоцелно. Не иска на всяка цена да привлича внимание върху себе си, просто се чувства добре в кожата си.

Това е енергия, която привлича хората към него и прави впечатление, че държи живота си в ръце. Ако някой/я има BDE, вероятно е харесван и лесно се общува с него/нея. Хората обичат да са в компанията на този човек, защото ги кара да се чувстват добре.

Има ли little dick energy?

Напълно възможно е. Докато някои хора твърдят, че т.нар „токсична мъжественост“ е антоним на BDE, други предлагат простата концепция за little dick energy (LDE) или mediocre dick energy (MDE). Това са хората, които са арогантни, лъскави, нахакани и дразнещи в своята самоувереност.

 
 

Важно за децата: Местят пощенската кутия на Дядо Коледа

| от chr.bg |

Малко повече от месец преди Коледа, изключително важна новина за децата (и техните родители) долетя от мразовита Гренландия. Пощенската кутия на Дядо Коледа, предназначена за получаване на писмата с желания за подаръци, се премества на друго място.

Червеата кутия, която е висока няколко метра, е изнесена от предишното й място в Илулисат и пътува по море за новата си дестинация в гр. Уманак на едноименния остров на западното крайбрежие на Гренландия.

Според традицията Добрия старец всяка година получава многобройни писма, за да изпълни желанията за подаръци на послушните дечица по света. Някои от учениците в по-горните класове в Уманак посветиха времето си през изминалите четири години, за да отговарят поименно на получената поща. Преместването на пощенската кутия по-близо до тях ще ги улесни в благородното им начинание.

От СОУ „Едвард Крузе“ се извиняват, че не всички писма ще получат личен отговор. Миналата година между 10 и 15 хиляди са получили отговор до месец януари. Но за други, това е било невъзможно поради нечетливите адреси и написаните желания на руски или китайски.

Тези езици не се изучават в училището „Едвард Крузе“ и поради тази причина е било невъзможно да бъде изпратен отговор от името на Дядо Коледа. Но при все това цялата му кореспонденция грижливо се съхранява.

Гренландия е считана за едно от родните места на Добрия старец, като другите са на Северния полюс, Финландия, Русия и Турция,припомня агенцията