Двете лица на Том Уингфийлд от „Стъклената менажерия“

| от chronicle.bg |

Те се познават от студенти. Те са от един и същи актьорски клас. Те са не само колеги. Те са приятели.

Те спечелиха кастинги за роли в професионални театри още като студенти. В дипломния си спектакъл те играха една и съща роля, главната. Затова, когато получиха предложение от двама режисьори да играят една и съща роля в техни я общ спектакъл, не му мислиха много. Вече трети сезон те са единствените български театрални актьори, които играят, редувайки се, главната роля в представление. Те я играят по различен начин, те не се имитират, не се копират. Те са Димитър и Калин, а ние им зададохме три бързи въпроса. Ето какво се получи.

Майка му го нарича „мечтател“. За какво мечтае „твоя“ Том Уингфийлд. Калин Пачеръзки:

_DSC9925StM

Малко се чувствам виновен, като знам какъв е отговорът – моят Том иска да нарани, да накаже майка си, дори малко и сестра си. Разбира се в конвенцията на тогава, той не осъзнава, че това са дребнави емоции, които няма да му решат проблемите, но все пак, аз като Том, в тях намирам импулса за неговото тръгване. В някакъв смисъл наистина е егоистичен, но със сигурност не в този, в който го обвинява майката.

Защо толкова често ходи на кино?

Ходи на кино, защото забравя за себе си и живота си. ходенето на кино е неговото малко бягство, тренировка за голямото. Мразейки живота си, какъвто е, той се учи от киното как да живее истински, но му е недостатъчно и започва да мрази и него… Много е смешен.

Защо хората да гледат „Стъклената менажерия“ в ТР „Сфумато“?

Винаги съм вярвал, че същинското действие на пиесата се съдържа в срещата между Лора и Джим, в последната сцена. То е такова, че когато излезеш след спектакъла навън ти искаш да даваш повече на близките си, повече да обичаш, по мъдро, по дълбоко. Стъклената менажерия много нежно те приканва, да искаш да бъдеш щастлив – това мисля е отговорът на този въпрос.

Майка му го нарича „мечтател“. За какво мечтае „твоя“ Том Уингфийлд. Димитър Николов.

_DSC0221StM

Моят Том Уингфийлд съм донякъде аз. Със сестра и майка, загубил баща си. Мечтая за промяна. Не за нови форми. Промяна, в която всички участваме. Чрез културата да напипаме свпето парче свобода в името на общата такава. Да творим, да мислим, да извисяваме духа.

2. Защо толкова често ходи на кино?

Ходи на кино, защото това, което го заобикаля, не му е съответно. Не е по неговите мерки. Търси отдушник, социалната среда, която го заобикаля, го отчуждава.Има необходимост от въздух, и обратно на логиката, го намира в прашната кино зала, събрала други самотни мечтатели като него.

3. Защо хората да гледат „Стъклената менажерия“ в ТР „Сфумато“?

Не знам дали хората трябва да гледат спектакъла задължително. Каня ги да споделим едно пътуване през собствените си страхове, търсения, лутания, мисли, които не ни оставят да спим, когато си лягаме. Да се срещнем там, в онази уютна театрална зала, където истинската творческа работа е довела след себе си раждане в срещата с публиката. И всичко си е струвало. Всяко едно усилие.

Можете да гледате Калин Пачеръзки в „Стъклената менажерия“ на 16.10. 2017, а Димитър Николов на 08.11.2017 на сцената на ТР „Сфумато“ с начален час 19.00

_DSC0042StM

„Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс

Превод проф. Евгения Панчева

Постановка: Йордан Славейков и Димитър Касабов

Художник: Елена Стумбова

Музика: Емануил Одаджиев

С участието на актьорите Димитър Николов/ Калин Пачеръзки, Албена Георгиева, Каталин Старейшинска и Петър Дочев.

Снимки: Яна Лозева, личен архив

1936275_248183698853674_150517759174109503_n

Билети за спектакъла може да закупите от касата на театъра, или да запазите на телефони 02/944 01 27 и 02/ 943 38 90 всеки ден без неделя от 14.00 до 19.00 часа, както и онлайн .

 
 

Празничен шанс за над 500 000 лева допълнителни печалби от „Евробет“

| от chronicle.bg |

Шанс за забележителни печалби Ви очаква в пунктовете на „Евробет“ и на eurobet.bg. Посрещнете коледните и новогодишните празници с незабравими емоции и удивителните над 500 000 лева допълнителни печалби! Празничната кампания на „Евробет“ стартира на 15.12.2017 г. и ще продължи до 31.12.2017 г.

Условието за участие е само едно: с талон за поне 5 лева в игрите „Еврошанс“, „5 от 11“, „Спорт шанс“, „Лотомания“ и „Покер шанс“, може да спечелите на момента от 1 до 100 лева.

Изненадите от „Евробет“ не спират! С всеки 5 лева залог на един талон участвате и в жребий за невероятните 10 печалби по 2 018 лева. Имате право да се включите с неограничен брой талони и всеки от тях Ви дава шанса да попаднете сред печелившите! Тегленето е на 03.01.2018 г., а победителите ще бъдат обявени на eurobet.bg.

„Евробет“ Ви пожелава късмет и весели празници!

Пълните условия на кампанията можете да намерите ТУК.

 
 

Синеокото момче на британското кино

| от chronicle.bg |

Той е бурната душа на британското кино от епохата на „Златната ера“. Купонджията, който доказва, че тялото не е необходимо да е като изваяно, за да бъде магнит за жените и предмет за обожание. Той е русата чуплива коса, сините очи, кльощавото тяло и високия ръст на киното. Питър О’Тул.

Човекът, който по време на снимките на „Как да откраднеш милион?“ непрестанно спори с Одри Хепбърн кой от двамата е по-слаб. Единственият Лорънс Арабски е един от най-добрите актьори в световното кино. И въпреки всички роли, никога не получава Оскар – само осем номинации. Връчват му почетна статуетка през 2003 година, която отказва да приеме, освен ако не му бъде връчена от Мерил Стрийп.

Синеокото момче на Британското кино си отиде на днешната дата преди 4 години. Беше 81 години. И остави след себе си десетки герои, които ни научиха как да се държим като джентълмени, как да ухажваме и обичаме жените, как да бъдем красиви само с поглед, как да пием и да пушим и най-вече как да се забавляваме – с три думи, как да живеем.

питър о'тул и одри хепбърн
С Одри Хепбърн в „Как да откраднеш милион?“

Предлагаме ви няколко цитата, които да онагледят написаното горе.

„Няма да бъда обикновен мъж, тъй като е мое право да бъда необикновен. Ще разбъркам гладкия пясък на монотонността.“

„Качих се на камион за Лондон в търсене на приключение. Свалиха ме на Euston Stations и тръгнах да си търся хостел. По пътя минах покрай Кралската академия по драматични изкуства и влязох просто да огледам какво мога да открадна по-късно“ (След време започва да учи в Академията на пълна стипендия)

„Ако не можеш да направиш нещо доброволно и с радост, не го прави изобщо. Ако ще отказваш пиенето и ще се оплакваш, по-добре се върни към бутилката.“

„Единственото физическо упражнение, което правя, е да вървя след ковчезите на приятелите ми, които наистина правеха упражнения.“

„Вземам всяка добра роля, която ми попадне. Но ако няма добри роли, ще правя всичко, за да мога да си плащам наема. Парите винаги ни притискат. А за истински добра роля може да чакаш цяла вечност. Така че се взимам в ръце и правя каквото мога.“

питър о'тул
Във филма „Лорънс Арабски“

„Любовта ми към актьорството е велико нещо. Попаднах в този свят и открих, че се справям добре. Именно то направи ме превърна от нищо в нещо. Не нещо голямо, но все пак нещо. Ако се занимаваш  с нещо, правиш го с удоволствие и се справяш добре, какво по дяволите още можеш да искаш.“

„При крадците може и да има чест, но не и при политиците“

„Нямам намерение да продумам последните си думи на сцената. Рум-сервиз и няколко покварени млади момичета ще ми свършат доста добра работа на изхода.“

„Не понасям светлината. Не понасям времето. Мечтата ми за рай е да преминавам от една задимена стая в друга.“

„Когато си млад, винаги изпитваш глад да скачаш от връх на връх, пропускайки долините.“

„Не знам абсолютно нищо за жените. Те са уникални, красиви мистерии.“

„За мен животът винаги е бил или сватба, или погребение.“

 
 

Николета Лозанова с дебютна роля в киното

| от chronicle.bg |

Преди броени дни излезе официалният трейлър на най-новия български филм „Привличане“, който тръгва по кината на 23 февруари 2018 г.

Богатата на образи сюжетна линия на „Привличане“ събира на един екран част от най-талантливите български актьори – Яна Маринова, Койна Русева, Александър Сано, Луиза Григорова, Радина Боршош, Владимир Пенев и други. Своя актьорски дебют прави и Николета Лозанова.

Продуцент на филма е Башар Рахал, който освен това изпълнява и една от ролите в лентата. В същото амплоа на продуцент, но с главна роля, зрителите ще видят Яна Маринова. Режисьор на продукцията е Мартин Макариев, който стои зад успеха на сериала „Под прикритие“.

Privlichane_Poster

Действието на филма се развива в елитна частна гимназия и засяга теми за успеха, амбицията, любовта и сблъсъка на интереси. Яна Маринова се превъплъщава в ролята на млада учителка по история, която е и бивш шампион по състезателни танци. Новият преподавател по музика в училището е именно Александър Сано, към когото женските персонажи не остават безразлични. Луиза Григорова – манипулативна и разглезена ученичка, заплита интриги, които стигат до медиите. Любов, скандали, завист, успехи, амбиции, страст, музика и много танци се преплитат в сценария на „Привличане“. Какво се случва, дали ще победи любовта и справедливостта, зрителите ще могат да видят през февруари.

 
 

Откъде идват котето, бебето, зайчето и всички обръщения към гаджето

| от chronicle.bg |

Виждали сте го много пъти. И сте си казвали, че толкова ниско няма да паднете. Да се наричате „коте“, „зайче“, „мило“, „бебе“, „слънчо“, да не говорим за останалите меко казано екстравагантни умалителни към партньорите. Имената гравитират в целия спектър на световната флора и фауна – от зеленце и морковче, до кокошчице и бръмбарче. И да, второто сме го виждали с очите си, съществува, честна хроникълска.

Обаче изведнъж се озовавате във връзка и то идва някак естествено. Първото умалително име, което с партньора си лепвате, после променяте, нагаждате, докато не спрете на едно (или две), умалително име, само между вас си.

Оказва се, че това не е просто лигава прищявка на гледащата през розови очила любов, а всичко си има много точно научно обяснение. И както повечето неща от живота на възрастните, корените на това обяснение са в детството или по-точно – в родителите. Тези от нас, които са били заобиколени от любящи майки, баби и татковци още от ранна възраст са свикнали да ги наричат по всевъзможни начини, за да покажат обичта си. Според невроантрпологът Дийн Фолк езикът на майката към детето е израз на любов, привързаност, загриженост, който се попива от нейната рожба. В резултат тя запаметява усещането, чийто носител стават тези умалителни названия.

Когато децата пораснат, те отново търсят онова усещане, което са получавали при общуването с родителя. И започват да наричат новият си най-близък човек с умалителни имена, които както казахме, предават онова усещане.

Други учени обаче са на друго мнение, което също има резон. Според тях наричането с такива имена помага на хората във връзката да се чувстват по отворени и спокойни. Освобождава ги от оковите на ежедневието и от ролята им на зрели възрастни хора.

Според учените тези проявления на връзките, са от важно значение за това да се чувстваме добре. Наричайки се по всякакви начини, които отстрани изглеждат нелепи, всъщност ни помага да установим тази връзка на близост и игра(свързана с животинското в нас), към която се стремим.

Така че не се притеснявайте от прякорите, които сте си сложили с гаджето, колкото и абсурдни да са.