Двете лица на Том Уингфийлд от „Стъклената менажерия“

| от chronicle.bg |

Те се познават от студенти. Те са от един и същи актьорски клас. Те са не само колеги. Те са приятели.

Те спечелиха кастинги за роли в професионални театри още като студенти. В дипломния си спектакъл те играха една и съща роля, главната. Затова, когато получиха предложение от двама режисьори да играят една и съща роля в техни я общ спектакъл, не му мислиха много. Вече трети сезон те са единствените български театрални актьори, които играят, редувайки се, главната роля в представление. Те я играят по различен начин, те не се имитират, не се копират. Те са Димитър и Калин, а ние им зададохме три бързи въпроса. Ето какво се получи.

Майка му го нарича „мечтател“. За какво мечтае „твоя“ Том Уингфийлд. Калин Пачеръзки:

_DSC9925StM

Малко се чувствам виновен, като знам какъв е отговорът – моят Том иска да нарани, да накаже майка си, дори малко и сестра си. Разбира се в конвенцията на тогава, той не осъзнава, че това са дребнави емоции, които няма да му решат проблемите, но все пак, аз като Том, в тях намирам импулса за неговото тръгване. В някакъв смисъл наистина е егоистичен, но със сигурност не в този, в който го обвинява майката.

Защо толкова често ходи на кино?

Ходи на кино, защото забравя за себе си и живота си. ходенето на кино е неговото малко бягство, тренировка за голямото. Мразейки живота си, какъвто е, той се учи от киното как да живее истински, но му е недостатъчно и започва да мрази и него… Много е смешен.

Защо хората да гледат „Стъклената менажерия“ в ТР „Сфумато“?

Винаги съм вярвал, че същинското действие на пиесата се съдържа в срещата между Лора и Джим, в последната сцена. То е такова, че когато излезеш след спектакъла навън ти искаш да даваш повече на близките си, повече да обичаш, по мъдро, по дълбоко. Стъклената менажерия много нежно те приканва, да искаш да бъдеш щастлив – това мисля е отговорът на този въпрос.

Майка му го нарича „мечтател“. За какво мечтае „твоя“ Том Уингфийлд. Димитър Николов.

_DSC0221StM

Моят Том Уингфийлд съм донякъде аз. Със сестра и майка, загубил баща си. Мечтая за промяна. Не за нови форми. Промяна, в която всички участваме. Чрез културата да напипаме свпето парче свобода в името на общата такава. Да творим, да мислим, да извисяваме духа.

2. Защо толкова често ходи на кино?

Ходи на кино, защото това, което го заобикаля, не му е съответно. Не е по неговите мерки. Търси отдушник, социалната среда, която го заобикаля, го отчуждава.Има необходимост от въздух, и обратно на логиката, го намира в прашната кино зала, събрала други самотни мечтатели като него.

3. Защо хората да гледат „Стъклената менажерия“ в ТР „Сфумато“?

Не знам дали хората трябва да гледат спектакъла задължително. Каня ги да споделим едно пътуване през собствените си страхове, търсения, лутания, мисли, които не ни оставят да спим, когато си лягаме. Да се срещнем там, в онази уютна театрална зала, където истинската творческа работа е довела след себе си раждане в срещата с публиката. И всичко си е струвало. Всяко едно усилие.

Можете да гледате Калин Пачеръзки в „Стъклената менажерия“ на 16.10. 2017, а Димитър Николов на 08.11.2017 на сцената на ТР „Сфумато“ с начален час 19.00

_DSC0042StM

„Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс

Превод проф. Евгения Панчева

Постановка: Йордан Славейков и Димитър Касабов

Художник: Елена Стумбова

Музика: Емануил Одаджиев

С участието на актьорите Димитър Николов/ Калин Пачеръзки, Албена Георгиева, Каталин Старейшинска и Петър Дочев.

Снимки: Яна Лозева, личен архив

1936275_248183698853674_150517759174109503_n

Билети за спектакъла може да закупите от касата на театъра, или да запазите на телефони 02/944 01 27 и 02/ 943 38 90 всеки ден без неделя от 14.00 до 19.00 часа, както и онлайн .

 
 

Кийт Ричардс: „По-лесно е да откажеш хероина, отколкото цигарите“

| от chronicle.bg |

Кийт Ричардс се опитва всячески да спре с дивия си рокендрол начин на живот, което включва и цигарите. Въпреки всеотдайността му обаче, рокаджията казва, че всъщност е било по-лесно да спре с хероина.

75-годишният китарист е известен с дивото си, откачено ежедневие, наситено с алкохол и наркотици. Особено докато Rolling Stones е в зенита си. 

Сега обаче Кийт се преориентира към здравословния начин на живот. Пред Mojo той каза за опита си да откаже цигарите: „Опитах се. За се успешно. Лу Рийд твърди, че никотинът се отказва по-трудно от хероина. И е прав.“ И добрави: „Спирането на хероина е ад, но е по-кратък ад. А цигарите винаги са там и винаги съм ги пушил. Просто си взимам и паля без да мисля.

„В последно време обаче – кажете на всички – успявам да пуша много по-малко на ден.“

Кийт вярва, че с възрастта става все по-трудно да ги откажеш, защото „навиците стават много дълбоки“, но признава, че това е „напълно излишен навик“.

Въпреки тежкия си предишен начин на живот, китаристът е в добра форма и има интересен фитнес режим: „Ставам сутрин. Хмм. И после пак лягам. Не правя упражнения, мисля, че е вредно. Вредно е за ставите, особено върху цимент. Не правя упражнения. За някои хора това работи. А, и когато отида на някой остров, плувам доста.“

 
 

Най-нежеланите подаръци за Свети Валентин

| от chronicle.bg |

Огромно плюшено мече, еротични белезници или любовни татуировки са едни от най-нежеланите подаръци за Свети Валентин, според ново проучване.

Анкета сред 2000 човека показва, че всъщност повечето хора не харесват подаръци като балони с формата на сърце, албуми с любовни песни или шоколадови бонбони. Така че ако искате да подарите на половинката си нещо от изброените по-горе, помислете отново.

Един на всеки пет човека няма да хареса букет с червени рози, а 46% ще бъдат ужасени, ако човекът до тях си направи татуировка с името им за празника. Сайтът Just Eat откри още, че и възголемите поздравителни картички също са нежелани, както и големите плюшени играчки. 20% пък не харесват и бисквитки с любовни послания.

Затова трябва да се мисли креативно. Можете да заложите на ръчно изработените подаръци – например, буркан с измислени купони като „1 час масаж“ или „вечеря навън“. Това може да е приятен подарък, ако ви се прекарва 1 час в мачкане гръбчето на половинката.

Според Just Eat, по-добре е да си поръчате храна за вкъщи на любовния празник като пицата е предпочитания избор. Сайтът за поръчки на храна за дома също така пусна и Cheesy for Cheesy – услуга, с която можете да замените нежеланите подаръци за пица.

Директорът на сайта, Греъм Корфийлд, казва: „Като съдим по количеството пица, което се поръчва на 14 февруари, изглежда, че това, което искат британците, е ясно. Надяваме се анонимната ни услуга Cheesy for Cheesy да им помогне да се отърват от нежеланите подаръци по безболезнен начин.“

Услугата е достъпна само във Великобритания. Ако имате нежелан подарък, винаги можете да го дарите на дом за деца.

 
 

Какво ново в новата Honda CR-V?

| от chronicle.bg |

След като хибридната версия на новото поколение на Honda CR-V пристигна в България непосредствено след старта на европейските продажби на модела, можем накратко да представим какво е новото в последния автомобил на марката.

Новият екологичен CR-V Hybrid е оборудван с интелигентната система Multi Mode Drive (i-MMD), съчетаваща 2,0-литров i-VTEC бензинов двигател с цикъл на Atkinson и два електромотора, за да осигури реална енергийна ефективност и лесна управляемост. i-MMD не работи с конвенционална трансмисия, а вместо това функционира чрез далеч по-компактен агрегат, осигуряващ директна връзка между задвижващите части и плавното предаване на въртящия момент.

Новата хибридна система i-MMD (Intelligent Multi-Mode Drive) се състои от два електрически двигателя. Единият електрически мотор е с максимална мощност 184 к.с. Той има двойна роля – задвижва автомобила в съответния режим, или генерира електроенергия, тъй като е свързан с електрическия мотор-генератор. Последният на свой ред създава електроенергия, а тя се добавя към акумулаторните батерии, и така се автомобилът се движи в електрически режим. В този случай той ускорява изключително бързо. В крайна сметка резултатът от всичко това е уникалното съчетание от екологичността на електрическия двигател с показателите на бензиновия и вътрешното пространство на конвенционален автомобил.

Възможни са три режима – напълно електрически, хибриден (ползва електроенергията от генератора към задвижващия мотор, допълнително количество идва от батериите), и такъв, в който превес има двигателят с вътрешно горене. Всъщност бутон за смяна на различните режими няма, системата изчислява прецизно кой е най-подходящият за даден момент.

Хибридната система не се нуждае от конвенционална трансмисия и е оборудвана с 1-степенен съединител с фиксирано предавателно отношение, който създава директна връзка между подвижните компоненти и по този начин се осигурява плавно предаване на въртящ момент през цялата система.

В електрически режим задвижващият мотор черпи енергия единствено от батериите и така е осигурено задвижване с нулеви вредни емисии. В хибриден режим бензиновият двигател осигурява енергия за електрическия мотор-генератор, който на свой ред отдава мощност към задвижващия електромотор. Излишната мощност се връща обратно през генератора, за да дозареди батериите. В нормален режим колелата биват задвижвани от бензиновия силов агрегат, като при необходимост допълнителна доза мощност може да дойде от електромотора.

 
 

А ако следващият Wolverine e… Даниъл Радклиф?

| от chronicle.bg |

Walt Disney Co. все още е в процес на покупка на 21st Century Fox, което оставя феновете все още в процес на чудене какви филми ще последват след покупката и как ще изглеждат те. Хю Джакман окончателно няма повече да играе Уолварийн, така че ролята е отворена и една от най-желаните в Холивуд.

Досега са се появявали рисунки от фенове, които поставят най-различни актьори в облика на Върколака, един от които е и Зак Ефрон. Тогава на мнозина комбинацията се стори неподходяща, но Ефрон последно се въплъти в ролята на серийния убиец Тед Бънди, което в известна степен го изкара от досегашната му роля на красив, нацепен младеж и го постави в малко по-сериозно амплоа.


Вижте тази публикация в Instagram.

Wishing @zacefron a speedy recovery from his ACL injury #wolverine

Публикация, споделена от Bosslogic (@bosslogic) на

Сега обаче има друга съмнителна и колеблива портретна реализация на супергероя – с лицето на Даниъл Радклиф. Той, разбира се, ни е познат от ролята си на Хари Потър по романите на Джоан Роулинг. Портретът беше вдъхновен от видео интервю на 29-годишния актьор за WIRED, в което той трябваше да отговаря на въпроси от търсачката Google, един от които беше „Даниъл Радклиф ли ще е новият Уолварийн?“ Него можете да видите в края на статията.

 

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

This one is for everyone that tagged me in this today :) – Daniel Radcliffe #wolverine @thehughjackman #xmen Публикация, споделена от Bosslogic (@bosslogic) на

Радклиф каза, че с височина от 165 сантиметра може да е малко нисък за образа, въпреки че Джакман беше критикуван, че е прекалено висок за Уолварийн (188 см).

Авторът на рисунката е BossLogic. Както виждаме, той не е забравил произхода на Радклиф и един от двата му белега представлява мълния. А може би има предвид възможността Даниъл в образа на Уолварин да се изправи отново срещу Волдеморт.