Двама мъже и една сватба

| от Кристина Димитрова |

Да превърнеш мечтите в реалност, да  разкажеш сватбената приказка в незабравими образи, така че всеки да повярва в любовта – едва ли някой ще подозира, че това е мисията на двама мъже.

Иван Чохаджиев и Николай Колев са професионалните романтици от Фотоколектив. Фотографският им тандем е все по-търсен от младоженците в последните години заради дискретното заснемане на събитията в сватбения ден и режисирането на оригинални фотосесии.

„В началото никога не сме мислили, че ще ни споходят толкова емоции в един „работен“ ден. Има двойки, които са толкова влюбени и искрени в чувствата си, че за момент ти се приисква да си на тяхно място и забравяш, че всъщност си „на работа“ – така Ники и Иван разбиват мита, че мъжете са по-малко емоционални и романтични.

Все пак признават, че водеща роля в сватбения ден имат дамите: „Сватбата е едно от малкото събития, в които можеш да се почувстваш като в приказка. Някои булки подготвят сватбения си ден точно като приказката, която е била в представите им още като деца. Да, звучи клиширано, но истината е, че добре замислените сватби оставят точно това чувство –  че си участвал в една романтична любовна история, че предстои нещо хубаво и че това е една част от смисъла в този живот. А за да сме докрай честни, в много от случаите във всичко това голяма заслуга има и младоженецът“.

„Унищожи роклята“

В малкото време между сватбените церемонии обаче невинаги е възможно да се направи фотосесия, която да отрази най-добре духа на новото семейство и да разкаже тяхната приказка. Затова от Фотоколектив се концентрират и върху фотосесия в ден след сватбата, известна на Запад като Trash the dress или в буквален превод – „Унищожи роклята”. Това обаче не означава непременно съсипване на сватбените дрехи, а по-скоро им дава втори живот – много по-добър вариант от алтернативата да стоят забравени в гардероба.

Снимки: Фотоколектив

Идеята на този тип сесии е да се получат креативни художествени снимки с определен сюжет, атрактивна локация и оригинални аксесоари, които да разкрият характера на двойката. „Булките не се страхуват да газят в калта, да влизат в реки, да се качват в самолети. Някои от тях обаче се опитват да пазят роклите си” – разкриват опита си от Фотоколектив. Техните клиенти, които бързо се превръщат в приятели, знаят, че това ще са най-красивите снимки в сватбения им албум и се доверяват напълно на професионалните романтици.

Домът е там, където е сърцето

Фотосесия по тази тема всъщност е първата, която Ники и Иван снимат заедно. Необичайното е, че това се случва на сватбата на Иван. Младоженците се снимат сами на Северното Черноморие, а Ники се включва с фотосесия в Габрово. За целта тримата мъкнат канапе, закачалка и ретро куфари по пътя. „В планина, гора, край море – домът е там, където има обич и поне една закачалка за фотоапаратите“, смее се Иван Чохаджиев.

Общото преживяване е трамплин за находчивата им идея да работят заедно с конкретна мисия – да уловят младоженците в най-влюбения им ден. Красиви и щастливи. И така от един личен спомен и вдъхновение  се ражда Фотоколектив. Идеята е да превърне хобито в работа, любовта – в снимка, а тандемът да се разраства.

Двама са повече от един

Иван и Ники основават Фотоколектив, водени и от убеждението, че двама фотографи могат най-пълноценно да уловят важните моменти от сватбения ден.

Разбира се, един добър фотограф може да заснеме сам великолепно цялата сватба, независимо от броя на гостите, продължителността и наситеността със събития и церемонии. Едно от предимствата на това сватбените фотографи да са двама, е чисто физическата невъзможност за телепортация. „Много от двойките искат да бъде заснета подготовката за сватбата и на булката, и на младоженеца. Това обикновено се случва на две различни и отдалечени места“, обясняват Ники и Иван.

 

photocollective-5

Друг важен аргумент в полза на фотографския тандем е разнообразието на гледни точки. Интересно е да видиш хвърлянето на букета или размяната на пръстени от различни ъгли. Освен това младоженците получават разнообразни кадри, тъй като всеки от фотографите има свой собствен стил. При сватба с повече гости един фотограф не може да е навсякъде, а би било забавно да има снимки и на децата, които тайно опитват от тортата, докато младоженците танцуват, например.

От  Фотоколектив успяват да заснемат от различни ъгли и в различен стил и една от най – оригиналните сватбени изненади, които са виждали напоследък – щур сватбен флашмоб. Двойката ангажирала известен хореограф, който подготвил танц специално за тях, а участниците репетирали цял месец. „Първо на дансинга излязоха младоженците, а постепенно се включиха и останалите 20 „танцьори“, като много професионално и в синхрон изпълниха всички движения за радост и удивление на останалите гости. Флашмобът беше замислен с две замръзвания в ефектни пози, което определено доста зарадва нас като фотографи“, спомнят си нашите професионални романтици.

Да оставиш следа

Иван Чохаджиев е запален по фотографията от ученик, но разгръща уменията си по време на следването в Националната художествена академия. Ники Колев започва да снима портрети през 2010 година.

И двамата споделят обща цел в работата си – да пресъздадат нечие присъствие по начин, който да те накара да мечтаеш; да оставят спомен, отпечатък от даден момент, който да бъде наследен от някой друг след време.

 
 

Красотата на Доли Партън

| от chr.bg |

Днес Доли Партън има рожден ден!

Кънтримузиката не е единственото поприще на вечната Доли. Тя, разбира се, е на всяко ниво в музикалния бранш. Но също има и актьорска кариера, която започва с „The Porter Wagoner Show“.

Всъщност творчеството на Доли Партън е толко голямо, че не можем дори да го обобщим. Нейната работа се осъществява в продължение на 40-50 години. Това означава огромна дискография и филмография.

Тя се занимава и с филантропията – още от 80-те години, чрез нейната фондация Dollywood. Основна нейна цел е образованието.

В галерията ни днес събрахме няколко снимки на Доли заедно с няколко нейни цитата. Приятно гледане!

 
 

Какво се случва, когато правосъдието срещне социалните мрежи и blockchain технологията?

| от chronicle.bg |

Бихте ли одобрили правосъдна система, която разчита на peer-to-peer директно гласуване и на изчислителната мощност на информационните технологии? Представете си Фейсбук на справедливостта. Идеята може и да звучи странно, но е напълно реалистична, ако вземем предвид развитието на социалните мрежи и blockchain технологията.

За ефектите от едно такова възможно бъдеще ще говорят участниците в дискусията „Vox Nihili: Краят на индивидуалността“ на 19 януари, 20:00 часа в Club Terminal 1.

Vox Nihili е серия от събития, обединяващи наука, технологии, етика и философия в общ разговор за бъдещето. Събитията се организират от научната организация Ratio и правния сайт „Предизвикай правото“. Всяко събитие разглежда различно технологично решение и резултатите, до които то може да доведе в обществото ни.

Предстоящото трето издание на Vox Nihili се фокусира върху ролята на технологиите за съвместно вземане на решения и постигане на „кошерен ум“ – колективно съзнание на човечеството. Основен фокус на разговора ще бъде потенциалът на технологиите да създават “автоматични” общества, управлявани от „умни“ алгоритми. Тук влизат не само социалните медии като Twitter и Facebook, но и децентрализираните мрежи като Bitcoin и Ethereum.

Как бихме могли да взимаме решения в такова бъдеще, какви нови възможности ще се отворят пред обществото ни и какви са проблемите, които могат да възникнат? На тези въпроси ще отговорят Константин Василев – програмист, специализиран в развитието на изкуствения интелект, Стоян Ставру, юрист и основател на „Предизвикай правото!“, Валентин Калинов, философ, и Любомир Бабуров, основател на Ratio.

След първоначалната дискусия между четиримата участници, публиката ще може да се включи с въпроси, мнения и коментари.

Vox Nihili: Краят на индивидуалността“ ще се състои на 19.01.2018 от 20:00 часа в Club Terminal 1 като част от ежемесечната серия срещи за популярна наука, организирани от екипа на Ratio. Повече за събитията може да видите във Facebook и на сайта на Ratio.

 
 

Трансплантация на лице бе извършена за втори път

| от chr.bg, БТА | |

Мъж, на когото преди няколко години бе присадено лице, се подложи на втора трансплантация на лице, след като присадката бе отхвърлена от организма му, предаде Франс прес.

Това се случва за първи път в медицината.

Лансирана през 2005 г., въпросната технология със сериозни етични последствия е свързана с големи рискове от усложнения. Реципиентът трябва до края на дните си да приема лекарства за потискане на имунната му система, за да се избегне отхвърляне на присадката.

Сложната операция бе извършена в европейската болница „Жорж Помпиду“ в Париж от екип под ръководството на проф. Лоран Лантиери. Хирургичната интервенция започна в ранните следобедни часове на 15 януари и приключи на 16 януари сутринта.

Присадката получи пациент, на когото преди няколко години бе трансплантирано лице, което впоследствие бе отхвърлено от организма му, се казва в комюнике на лекарския екип. На 27 октомври м.г. пациентът бил включен в списък с чакащи, за да му бъде присадено лице от починал донор.

На 30 ноември трансплантираното лице бе махнато и оттогава пациентът бе в реанимация.

 
 

Почина разказвачът от Прованс, Питър Мейл

| от chronicle.bg, по БТА |

Британският автор Питър Мейл, чието установяване във Франция го вдъхнови да създаде бестселъра „Една година в Прованс“, почина на 78 години, предаде Асошиейтед прес. Мейл е един от популярните чуждестранни автори в България и книгите му ни накараха да обикнем френската провинция.

Издателят му Алфред Кнопф съобщи, че Мейл е починал след кратко боледуване в болница, близо до дома му в Южна Франция.

Книгата „Една година в Прованс“ излезе през 1989 г. От нея са продадени милиони екземпляри и по нея Би Би Си създаде сериал.
Други произведения на писателя са „Добра година“, „Винена афера“, „Прованс завинаги“, „Отново Прованс“ и „Марсилска афера“. През 2006 година романът „Добра година“  беше екранизиран за киното, а в главните роли влязоха Ръсел Кроу и Марион Котияр.