shareit

Двама мъже и една сватба

| от Кристина Димитрова |

Да превърнеш мечтите в реалност, да  разкажеш сватбената приказка в незабравими образи, така че всеки да повярва в любовта – едва ли някой ще подозира, че това е мисията на двама мъже.

Иван Чохаджиев и Николай Колев са професионалните романтици от Фотоколектив. Фотографският им тандем е все по-търсен от младоженците в последните години заради дискретното заснемане на събитията в сватбения ден и режисирането на оригинални фотосесии.

„В началото никога не сме мислили, че ще ни споходят толкова емоции в един „работен“ ден. Има двойки, които са толкова влюбени и искрени в чувствата си, че за момент ти се приисква да си на тяхно място и забравяш, че всъщност си „на работа“ – така Ники и Иван разбиват мита, че мъжете са по-малко емоционални и романтични.

Все пак признават, че водеща роля в сватбения ден имат дамите: „Сватбата е едно от малкото събития, в които можеш да се почувстваш като в приказка. Някои булки подготвят сватбения си ден точно като приказката, която е била в представите им още като деца. Да, звучи клиширано, но истината е, че добре замислените сватби оставят точно това чувство –  че си участвал в една романтична любовна история, че предстои нещо хубаво и че това е една част от смисъла в този живот. А за да сме докрай честни, в много от случаите във всичко това голяма заслуга има и младоженецът“.

„Унищожи роклята“

В малкото време между сватбените церемонии обаче невинаги е възможно да се направи фотосесия, която да отрази най-добре духа на новото семейство и да разкаже тяхната приказка. Затова от Фотоколектив се концентрират и върху фотосесия в ден след сватбата, известна на Запад като Trash the dress или в буквален превод – „Унищожи роклята”. Това обаче не означава непременно съсипване на сватбените дрехи, а по-скоро им дава втори живот – много по-добър вариант от алтернативата да стоят забравени в гардероба.

Снимки: Фотоколектив

Идеята на този тип сесии е да се получат креативни художествени снимки с определен сюжет, атрактивна локация и оригинални аксесоари, които да разкрият характера на двойката. „Булките не се страхуват да газят в калта, да влизат в реки, да се качват в самолети. Някои от тях обаче се опитват да пазят роклите си” – разкриват опита си от Фотоколектив. Техните клиенти, които бързо се превръщат в приятели, знаят, че това ще са най-красивите снимки в сватбения им албум и се доверяват напълно на професионалните романтици.

Домът е там, където е сърцето

Фотосесия по тази тема всъщност е първата, която Ники и Иван снимат заедно. Необичайното е, че това се случва на сватбата на Иван. Младоженците се снимат сами на Северното Черноморие, а Ники се включва с фотосесия в Габрово. За целта тримата мъкнат канапе, закачалка и ретро куфари по пътя. „В планина, гора, край море – домът е там, където има обич и поне една закачалка за фотоапаратите“, смее се Иван Чохаджиев.

Общото преживяване е трамплин за находчивата им идея да работят заедно с конкретна мисия – да уловят младоженците в най-влюбения им ден. Красиви и щастливи. И така от един личен спомен и вдъхновение  се ражда Фотоколектив. Идеята е да превърне хобито в работа, любовта – в снимка, а тандемът да се разраства.

Двама са повече от един

Иван и Ники основават Фотоколектив, водени и от убеждението, че двама фотографи могат най-пълноценно да уловят важните моменти от сватбения ден.

Разбира се, един добър фотограф може да заснеме сам великолепно цялата сватба, независимо от броя на гостите, продължителността и наситеността със събития и церемонии. Едно от предимствата на това сватбените фотографи да са двама, е чисто физическата невъзможност за телепортация. „Много от двойките искат да бъде заснета подготовката за сватбата и на булката, и на младоженеца. Това обикновено се случва на две различни и отдалечени места“, обясняват Ники и Иван.

 

photocollective-5

Друг важен аргумент в полза на фотографския тандем е разнообразието на гледни точки. Интересно е да видиш хвърлянето на букета или размяната на пръстени от различни ъгли. Освен това младоженците получават разнообразни кадри, тъй като всеки от фотографите има свой собствен стил. При сватба с повече гости един фотограф не може да е навсякъде, а би било забавно да има снимки и на децата, които тайно опитват от тортата, докато младоженците танцуват, например.

От  Фотоколектив успяват да заснемат от различни ъгли и в различен стил и една от най – оригиналните сватбени изненади, които са виждали напоследък – щур сватбен флашмоб. Двойката ангажирала известен хореограф, който подготвил танц специално за тях, а участниците репетирали цял месец. „Първо на дансинга излязоха младоженците, а постепенно се включиха и останалите 20 „танцьори“, като много професионално и в синхрон изпълниха всички движения за радост и удивление на останалите гости. Флашмобът беше замислен с две замръзвания в ефектни пози, което определено доста зарадва нас като фотографи“, спомнят си нашите професионални романтици.

Да оставиш следа

Иван Чохаджиев е запален по фотографията от ученик, но разгръща уменията си по време на следването в Националната художествена академия. Ники Колев започва да снима портрети през 2010 година.

И двамата споделят обща цел в работата си – да пресъздадат нечие присъствие по начин, който да те накара да мечтаеш; да оставят спомен, отпечатък от даден момент, който да бъде наследен от някой друг след време.

 
 
Коментарите са изключени