shareit

Два нови модела за ранна диагностика на аутизъм

| от chronicle.bg |

Два нови модела за ранна диагностика на разстройствата от аутистичния спектър ще се прилагат вече у нас. Така България ще покрие напълно златния стандарт в тази област и ще се намали чакането за консултация със специалист, съобщи проф. Надя Полнарева – началник на Клиниката по детска психиатрия в Александровска болница.

Към досегашните методи се добавя интервю с 93 въпроса към родителите и методика за наблюдение на поведението на детето. На новите техники ще бъдат обучени специалисти от цялата страна с цел създаване на мрежа от квалифицирани екипи. Към момента заради „увеличени заявки“ към екипите, които диагностицират разстройствата на развитието при децата, родителите изчакват средно 2 месеца за среща със специалистите. У нас няма статистика за честота на аутистичните разстройства, но в Клиниката по детска психиатрия на Александровска болница, която е единствена по рода си у нас, годишно с разстройство от спектъра се диагностицират около 300 деца.

Няма основание да мислим, че реалната честота се увеличава. По-големият брой се дължи на предефиниране на класификацията и по-голямата чувствителност на днешните родители да откриват признаци, които насочват към аутизъм„, смята проф. Полнарева.

 
 
Коментарите са изключени