shareit

ДСБ остава „опозиция в управлението“

| от chronicle.bg |

ДСБ остава част от коалицията „Реформаторски блок“ като крепител на ценностната й основа. В същото време – опозиционният курс спрямо кабинета Борисов остава в сила.

Това са решенията на националното събрание на ДСБ, което потвърди управленската линия на Радан Кънев, начертана след правителствената криза през декември 2015 г.

Кънев повтори тезата си, че за една година на власт Реформаторският блок не защитава програмата си и губи време във „вътрешни борби и външни пазарлъци“.

В същото време, той заяви, че разцепването на РБ ще е фатално за запазването на ценностите, в чието име той е създаден.

„Ще цитирам премиера Дейвид Камерън по повод британския референдум за излизане от Европейския съюз: „Това, че една организация е фрустрираща, не значи, че трябва да я напуснем.“ Ще добавя – значи, че трябва да я променим“, каза Радан Кънев.

Спорният въпрос – дали Петър Москов да бъде изключен от ДСБ заради отказа му да напусне правителството, изобщо не беше поставен на разглеждане на партийния форум.

Самият здравен министър, който до преди три месеца беше член на ръководството на партията, не дойде на събранието.

Радан Кънев прокара и изцяло нов устав, който позволява разширяването на ДСБ към гражданските структури и симпатизанти, които не са партийни членове.

При гласуването на устава обаче се получи конфузна ситуация, при която подадените гласове се оказаха със 100 повече от регистрираните делегати.

При прегласуването 558 души гласуваха за промяната на устава срещу 123 против и 37 въздържали се.

 
 
Коментарите са изключени